9789188345110_200x_framlingen

Föreställ dig att en total främling kommer fram till dig ute i det offentliga och avslöjar att hela ditt liv är en lögn och att den du litar på mest av allt har lurat dig? Det är vad som händer Adam när en man informerar om att hans älskade fru Corinne inte alls var gravid och fick missfall för några år sedan. Alltihop var en bluff. Adam blir omskakad och ställer sin fru till svars efter en tids funderingar. Kan hon verkligen ha gjort så? Och varför? Innan han vet ordet av är hon försvunnen med ett kort sms som enda förklaring. Hon behöver tid för sig själv, och Adam vet inte vad han ska tro. Men tänk om någon annan skickat sms: et och Corinne i själva verket är i fara?

Harlan Cobens nya fristående berättelse sätter tilliten i centrum, och framförallt hur den i Adams fall raseras. Men han är inte ensam, Främlingen bär på fler hemligheter som han är beredd att avslöja. Enbart därför att han föraktar lögner, eller njuter han av att förstöra andras liv? Motivet är höljt i dunkel.

Främlingen är spännande, genomtänkt och lättläst, men jag kan också tycka att Coben kastar ut sidospår och introducerar nya karaktärer på ett sätt som blir onödigt komplicerat. Att Adam tar lagen i egna händer i sin jakt på Corinne kan jag dock köpa, det är han inte ensam om i den fiktiva världen, och han handlar i desperation. Upplösningen är rafflande, men lämnar en del lösa trådar. Så nej, det här är nog inte Harlan Cobens allra bästa bok. Men den är ändå mycket läsvärd, och jag gillar upplägget med ett fast tema kring handling, konsekvens och vad som är moraliskt riktigt.

Utgiven av: Bookmark förlag, 2017. I översättning av: Jan Malmsjö.

Finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 3+ av 5

2 reaktioner till “Främlingen av Harlan Coben

  1. Jag gillade den här, men jag drabbas lite så här i efterhand av en känsla av att det här har jag ju redan läst…. De är ju rätt lika Cobens thrillers men samtidigt är det välskrivet så man kan inte låta bli att läsa =)

  2. Just det där med att ta lagen i egna händer… världen svämmar ju liksom över av den typen av människa just nu och jag tycker alltid det är lika jobbigt att läsa om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.