Det är lätt när året är färskt och ligger där som ett alldeles oskrivet blad att tänka att i år ska jag minsann läsa alla de där hyllvärmarna, jag ska bredda mitt läsande med nya författare, jag ska avsluta/läsa ikapp en massa serier och… Sen blir det inte så. I alla fall inte för mig. Kalla mig karaktärslös, men mina läsplaner spricker alltid. Det dyker upp nya titlar, andra titlar, jag ändra mig, får ett infall och utmaningarna ligger bara där och skräpar och bidrar inte till något förutom att skapa stress och motvilja. En världsomsegling på 366 dagar gick i alla fall hyfsat, de andra utmaningarna har jag skrotat och tänker inte ens bemöda mig med att försöka sammanfatta dem. Det blir bara sorgligt…

2017 blir därför ett år helt fritt från läsutmaningar för min del.

Men några små mål och intentioner kan man ju ändå få ha.

Så 2017 tänker jag förutom att låta stundens ingivelse styra vilka böcker jag väljer att fokusera på följande:

 • Målet är att läsa 100 böcker. 2015 läste jag 160 titlar, 2016 blev det 96. Det svänger alltså ganska kraftigt beroende på, men att läsa 100 stycken känns ändå överkomligt och som en jämn och bra siffra att satsa på.
 • Att läsa fler hyllvärmare och att avsluta/läsa ikapp serier. Jag ska försöka bli bättre på att inte få en massa böcker stående hela tiden. Wish me good luck! 😉 Kanske kan jag läsa en hyllvärmare varje månad, men det är inget krav.
 • Att fortsätta läsa böcker som utspelar sig i främmande länder och kulturer. Därför att det är spännande och lärorikt.
 • Att stifta bekantskap med nya författare som jag länge har velat läsa något av, och att kanske bryta med en och annan som jag börjar tröttna på.
 • Att läsa fler historiska fackböcker. De har fallit bort lite när jag väljer titlar pga att de tar längre tid att läsa, men i gengäld ger de också mycket tillbaka. 2017 är det 100 år sedan Ryska revolutionen, en historisk tid och händelse som jag alltid har fascinerats av. Så räkna med inlägg om det under året!

22 reaktioner till “Läsutmaningar 2016 och inför 2017

 1. Känner så väl igen mig! Vill ta utmaningar, men när de faller så blir det jobbigt. Jag har läst över 100 böcker flera år, i år blev det 70, så jag ska försöka skippa målet helt och hållet. Det blir Makeutmaning och Boktolva för mig, inget mer. Sen kommer jag fortsätta försöka prioritera lustläsning… Tänkte ett tag en utmaning kring böckerna i Hett i hyllan, men det får bli lite oplanerat istället.

 2. Jag är ju i stort behov av planering och struktur så jag har två välplanerade listor, men nu är ju tack och lov inte alla som jag 🙂 Tycker definitivt man ska satsa på lustläsning, det gör jag också. På mitt sätt 🙂

  1. Listor och utmaningar är toppen om man har rätt typ av personlighet. Kan vara lustläsning det också, på sitt sätt, för det är ju tillfredsställande att klara det man försatt sig 🙂

 3. Jag älskar utmaningar men har inte heller lyckats så bra i år… fast det hindrar mig nog inte från att knåpa ihop och hoppa på nya inför 2017. Hyllvärmare ska jag inte ha som utmaning i alla fall – det gick superdåligt!

 4. Jag kan skriva under på alla dina utmaningar, förutom antalet böcker. Hundra är lite väl ambitiöst för mig; jag nöjer mig med 60. Annars har jag liknande mål som du. 😀
  Stort lycka till och god fortsättning på nya året!

 5. Låter som en väldigt bra idé och jag kommer köra på samma stuk jag med. Löst sammansatta målsättningar, precis som alla andra år. Det enda är väl att jag vill bli lite mer strukturerad kring själva bloggandet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.