9789188171894_200x_stangd-kista

I Stängd kista får vi följa med Agatha Christies klassiske detektiv i ett helt nyskrivet äventyr. Det är den berömda författarinnan lady Athelinda Playford som bjuder in honom till sitt gods Lillieoak eftersom hon tror att ett mord kanske kommer att bli begånget. Väl där möter Poirot och hans vän Edward Catchpool ett brokigt galleri av personer; författarinnans barn, anställda och förtrogna. Under en middag släpper också lady Athelinda en bomb – hon tänker ändra sitt testamente.

Den nye förmånstagaren är dock dödligt sjuk och kommer troligen inte att leva länge, medan ladyn är frisk som en nötkärna. Varför hon ändå gör detta val blir ett invecklat mysterium för Hercule Poirots små grå celler att ta sig an, och när förmånstagaren strax också mördas utvecklas det till ett komplicerat fall. Men den store detektiven Poirot ligger som alltid steget före polisen i sin utredning.

Att skriva nya böcker om en välkänd karaktär kan vara en tveksam verksamhet, men Sophie Hannah förvaltar Agatha Christies arv väl när hon för att uppmärksamma deckardrottningens jubileum fick erbjudandet att skriva Monogrammorden och Stängd kista. Boken bjuder på alla de element en klassisk pusseldeckare bör innehålla: en smart intrig, ett begränsat antal misstänkta och en rad klurigt utlagda ledtrådar. Temat för berättelsen är att allting inte är vad det synes vara, och att kanske inte heller alla är vad de utger sig för. Färgstarka karaktärer, spänning, en lagom dos torr brittisk humor och Hercule Poirot i högform gör Stängd kista mycket läsvärd.

Utgiven av: Bookmark förlag, 2016. I översättning av: Helen Ljungmark.

Finns att köpa hos Bokus och Adlibris

Betyg 4 av 5

6 reaktioner till “Stängd kista: Ett nytt fall för Hercule Poirot av Sophie Hannah

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.