9789188261458_200x_belgravia

Det är en ödesdiger kväll och natt innan slaget vid Waterloo. Året är 1815 och en stor del av den brittiska societeten befinner sig i Bryssel då kriget mot Napoleon en gång för alla närmar sig sitt slut. Kvällen till ära håller hertiginnan av Richmond en storslagen bal, men hur den ska komma att bidra till framtidens händelser kan ingen ana där och då.

Många år senare i Londons nybyggda och mest fashionabla kvarter, Belgravia, får vi möta Anne Trenchard och hennes familj. De är uppkomlingar i omvärldens ögon, men ett osynligt band binder dem samman med den så mycket mera anrika lady Brockenhurst. Ladyn saknar arvinge då hennes son stupade vid Waterloo, men vad ingen vet är att han dessförinnan faktiskt hann gifta sig. Sakta rullas hemligheterna upp, varvat med frasande siden, sinnrika konspirationer och storslagna festligheter. Men som alltid finns det både vinnare och förlorare, och alla är inte beredda att släppa greppet om vad de tycker rätteligen borde tillkomma dem själva.

Julian Fellowes är känd som skaparen till och författaren bakom alla avsnitt av tv-serien Downton Abbey, och när han nu är aktuell med en roman som lovar utspela sig i samma anda är det lätt att drabbas av farligt höga förväntningar. Men frågan är om boken lever upp till dem?

Det är lika bra att konstatera med en gång, det här är inte Downton. Det är en helt egen berättelse, och bör därför betraktas som just en sådan. Det finns inte en chans att någon författare skulle kunna utveckla handling och persongalleri i samma utsträckning på några få hundra sidor som han kunde göra i en påkostad tv-serie med många säsonger. Självklart finns dock vissa likheter, inte minst därför att den brittiska societetens liv inte skilde sig nämnvärt mellan de två tidsåldrar då serie respektive bok utspelar sig. Överklassen levde ett inrutat och traditions- och framförallt konvenansbundet liv som var uppbyggd på ungefär samma sätt under århundraden. Därför kan vi lätt känna igen företeelser som att unga adelsfröknar inte får gifta sig av kärlek, att ett stort arv och en titel kan väcka habegär hos överklassens ynglingar, att anseendet är viktigt och att man måste göra alla för att tysta ned en skandal, samt att tjänstefolket gärna springer med skvaller och sprider intriger – inte bara från andra verk av Julian Fellowes utan från det mesta som utspelar sig under den viktorianska eran.

Belgravia är berättelsen om hur ett av Londons rikemanskvarter byggdes, men också en väl sammansatt roman som förflyttar läsaren i tid och rum genom att underhålla med såväl romanser, spänning och flärd. Jag har inledningsvis lite svårt att hålla isär personerna och framförallt att bena ut deras inbördes relationer och släktskap. Men det ger sig efter ett tag och då är det bara att luta sig tillbaka och njuta av en mycket välskriven historisk roman.

Utgiven av: Printz Publishing, 2016. I översättning av: Pia Printz.

Finns att köpa hos Bokus och Adlibris

Betyg 4 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.