9789113071664_200_overgangen

Han har utrett många fall vid LAPD, Harry Bosch, men numera är han pensionär. Los Angeles brottslighet vilar dock inte, och när han får ett erbjudande från sin halvbror, försvarsadvokaten Mickey Haller, att arbeta åt honom som utredare inför ett fall som ska upp i rätten tackar Bosch till sista ja. Detta trots att han gör det förbjudna och går över till den andra sidan, vilket också hans forna kollegor kommer att pika honom för. Att arbeta för en försvarsadvokat för att fria de kriminella som polisen satt bakom galler är att betrakta som en dödssynd.

Själva utredningsarbetet känns igen från tidigare böcker i serien. Harry Bosch går sin egen hårdkokta väg genom tillvaron och väjer inte för något, utom när fara hotar hans svaga punkt: dottern. En pantsatt klocka blir en viktig pusselbit i fallet där ingen tycks våga prata av rädsla för repressalier.

Över lag är det mycket i Övergången som rullar på av gammal vana, och det är egentligen inte mycket som överraskar i den här boken. Connelly verkar skriva nya böcker om Bosch med autopiloten påslagen, och även om han gör allting rätt i teorin så känns det lite som att det trots allt vore läge för veteranen Harry Bosch att faktiskt pensioneras på allvar. Det är samma sak som i alla de senaste böckerna; Bosch kämpar mot korruption och överordnade som inte besitter hans egen renhårighet och patos likt en Don Quijote mot väderkvarnar. Visst finns det en behållning i att veta vad man får, nämligen en typisk amerikansk deckare sedd genom en Hollywoodfärgad lins. Men gnistan som fanns i de tidiga böckerna i denna serie verkar ha falnat, och trots att det är läsvärt är det en berättelse som för mig är i stort sett bortglömd i samma ögonblick som den är utläst.

Utgiven av: Norstedts, 2016. I översättning av: Patrik Hammarsten.

Boken finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 3 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.