9789100136772_200x_kaninjagaren

Kepler är tillbaka med en ny bok i serien om Joona Linna, den sjätte i ordningen, och den numera på många sätt sargade kommissarien håller som bäst på att betala priset för vad han gjorde i Stalker.

Kollegan Saga Bauer däremot är i aktiv tjänst och blir genast involverad i utredningen då landets utrikesminister hittas mördad, och dessutom hotar en komprometterande situation att göra det hela till en skandal. Det opassande är dock polisens minsta problem, eftersom de snart inser att de har en seriemördare att fånga. Saga Bauer inser att de måste ha tillbaka Joona Linna för att hitta den så kallade Kaninjägaren.

Tevekocken Rex Müller lever ett på många sätt priviligierat liv, men det finns också baksidor. Han måste försöka hålla sig borta från spriten och ta ansvar för sonen Sammy, men frestelserna blir ofta för stora. När det förflutna kommer ikapp honom utvecklas dock situationen till en kamp på liv och död. Trots det kan han inte förstå vad Kaninjägaren vill honom förrän det nästan är för sent…

Lars Kepler tillhör en av Sveriges främsta deckarförfattare, och att det i själva verket är en pseudonym för Alexander Ahndoril och Alexandra Coelho Ahndoril är knappast inte någon hemlighet. Men vad är det egentligen som gör bokserien så efterlängtad och framgångsrik? De flesta svaren finns i den nya boken, Kaninjägarna.

Kepler väljer alltid att utmana genom att ständigt ta sina berättelser ett steg längre. Det finns liksom ingenting i böckerna om Joona Linna som är normalt eller alldagligt; som läsare känner man hela tiden att precis vad som helst kan hända – och det är i det en stor del av spänningen ligger. Karaktärerna är heller inga bleka figurer, de är färgsprakande och normbrytande, men samtidigt ofta med en viss sårbarhet för att ta udden av hjälteglorian.

Det finns dock någonting med allt detta extrema som gör att jag ibland tycker att alltihop lättar och tappar kontakten med verkligenheten. Visserligen är det en fiktiv historia, och som sådan har författarna till den såklart ett ganska stort spelrum att fantisera fritt. Samtidigt är det en berättelse som verkligen lever sitt eget liv och som är svår att lägga ifrån sig, och när det kommer till själva motivet och bevekelsegrunderna har nog ändå Kepler hittat en för serien ovanligt trovärdig och solid grund att bygga på. Det finns onekligen också en tjusning i böcker där sidorna liksom vänder sig själva, även om det stundtals känns som om de borde ha kladdat ihop av all blodsutgjutelse.

Utgiven av: Albert Bonniers Förlag, 2016

Finns att köpa hos Bokus och Adlibris

Betyg 4 av 5

3 reaktioner till “Kaninjägaren av Lars Kepler

  1. Jag får allt svårare för den här typen av böcker. Ändå är det något som får mig att gång på gång ta mig an den nya boken av Kepler. Vi får se om det här blev den sista eller om jag kommer fortsätta med dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.