9789174616002_200x_vand-dig-inte-om

När Evas man Svante mördas vänds hela hennes värld uppochned. Visserligen var de skilda, men Eva har haft svårt att släppa taget och hon finner nu sig själv anklagad för mordet i Beckomberga. Att sitta häktad skapar känslor hon aldrig har upplevt tidigare, både skammen och anklagelserna från omgivningen får hennes perspektiv att förändras drastiskt. Hon är dock övertygad om att en rumänsk kvinna som suttit som tiggare utanför en butik borde kunna ge henne alibi. Men kvinnan har återvänt till sitt hemland och Eva ger sig därför ut på en annorlunda resa för att hitta henne.

Det finns också en laddning i att mordet skett i närheten av det gamla mentalsjukhuset Beckomberga, och när mänskliga kvarlevor hittas i sjukhusets parkområde växer rädslan i området. Vad hände egentligen för länge sedan på sjukhusområdet, och vilken genklang ger det idag? Finns det någon kvar från den tiden som har återvänt, och i så fall med vilka motiv?

Tove Alsterdal har skrivit en lågmäld och annorlunda kriminalroman där karaktärsfokus är förflyttat från utredare till den misstänkta och där egentligen själva brottet mest tjänar som fogmassa i ett mycket större sammanhang. Rent stilmässigt ligger Vänd dig inte om närmare romanen än kriminallitteraturen. Författaren berättar flera historier i en, och alla känns de relevanta. Det är dels den om en mentalvård som väcker rysningar, men också berättelsen om ett segregerat Europa som trots sin gemenskap är delat mellan fattiga och rika. Jag tycker om Tove Alsterdals sätt att använda brottet som tema för att hålla ihop en mångfacetterad historia, men det vilar också en fara i det eftersom den som förväntar sig en klassisk deckare kanske finner den här boken lite för långsam tempomässigt. Läsvärd är den ändå, särskilt om man är beredd på en bok som sticker ut.

Utgiven av: Lind & Co, 2016.

Kan köpas hos Bokus och Adlibris

Betyg 3+ av 5

4 reaktioner till “Vänd dig inte om av Tove Alsterdal

  1. Jag har bara läst en bok av Tover Alsterdal (Kvinnorna på stranden) och jag blev väldigt besviken. En bok till ska jag läsa, eftersom jag redan har I tystnaden begravd, sedan får vi se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.