Julen närmar sig med stormsteg – och som alla väl vet, böcker är fenomenala julklappar. Här kommer de bästa tipsen från experterna: de som jobbar med böcker hela dagarna. Här väljer de ut pärlorna som passar allra bäst under granen ur sina respektive förlags utgivning, och med tips om vilken typ av läsare som just den titeln borde falla i smaken!

christmas-decorations-ornament-png-transparent-images.jpg.png

Helene Atterling, förläggare på Wahlström & Widstrand

Till syrran: Malin Persson Giolito, Störst av allt. En riktig bladvändare om när katastrofen drabbar de rikaste rika. Smart och annorlunda spänning med ett psykologiskt bråddjup utöver det vanliga.

Till moster: Den som älskar såväl spänning som nostalgi och Stockholmiana får sitt lystmäte i Pontus Ljunghills Lykttändaren, som ger liv och färg åt 1920-talets Stockholm.

Till pappa: Fredrik T Olssons Ett vakande öga. Actionladdad filmisk thriller av internationella mått. Smart teknisk intrig vävs samman med huvudpersonens såriga sökande efter en älskad dotter.


Lina Sjögren, PR-& Kommunikationsansvarig på Massolit förlag

Änkan av Fiona Barton

Fiona Barton har under flera år arbetat som journalist på olika tidningar i Storbritannien och fått flera priser för sitt arbete. Just hennes arbete som journalist har fått henne att både se och höra om människors olycka eller klammer med rättvisan på nära håll. Och det inspirerade henne till att skriva den mångbottnade psykologiska thrillern Änkan. Här står ord mot ord, men något helt annat döljer sig under ytan.

Änkan passar den som gillar intelligent spänning av typen Kvinnan på tåget och Gone Girl.

Marias tårar av Olle Lönnaeus

Marias tårar är Olle Lönnaeus andra bok om den spelberoende polisen Jonny Lilja i Malmö. Jonny Lilja har trasslat in sig rejält i en lånekarusell, ett fastfruset lik hittas i isen utanför Ribersborg och Jonny måste fly, oskyldigt anklagad för ett mord som trasar sönder de sista resterna av hans familj. Det är ”Bron”-nivå på intrigen, som gärna får bli en tv-serie!

Marias tårar och den tidigare Jonny Liljas skuld är för alla som saknar Kurt Wallander. Det är stilistiskt fulländat, poetiska miljöbeskrivningar, samhällskritiskt och skrämmande spännande.

Skottet av Mary Louise Kelly

Mary Louise Kelly satt och tittade på sin sons fotbollsmatch, när en annan mamma kom och satte sig bredvid henne och berättade den mest märkliga händelse: På en rutinkontroll hos läkaren hade en kula påträffats i hennes nacke. Hon hade ingen aning om hur den hade hamnat där…I Skottet möter vi lärarinnan Caroline som älskar att sitta hemma i sällskap av sina franska romaner från 1800-talet. Vid en rutinkontroll får hon veta att hon har en kula i nacken. Hon får veta att hennes biologiska föräldrar mördades när hon var tre år. Hon, som inte ens vetat att hon är adopterad, tvingas nu utanför trygghetszonen på jakt efter sanningen.

Pulshöjande spänning och humor i en fantastisk kombo! Dessutom med en riktigt cool kvinnlig huvudperson.


Karolina Ek, produktionsansvarig på Pocketförlaget

Änglarna dansar i gryningen av Camilla Davidsson – en härlig feelgoodroman med djup som antingen passar läsaren som bara vill ha underhållande, välskriven läsning, eller läsaren som bryr sig om sin inre utveckling och söker en djupare mening med livet.

Den röda adressboken av Sofia Lundberg – en gripande och känslosam historia i ett litet format, men som ändå spänner över ett helt liv och tar med läsaren på en resa till Paris, New York och London. Till alla som gillar att läsa en bra roman som väcker mycket känslor, både skratt och gråt.

Mannen mellan väggarna av Emma Ångström – en välskriven skräckroman i svensk tappning om ett hus på Tegnérgatan i Stockholm där oförklarliga händelser inträffar. För icke lättskrämda deckar- och skräckälskare som är på jakt efter en ny författarfavorit.


Sarah Wallskog Lindwall, PR & Marknadschef på Harper Collins Nordic

Springpojken av Gabriella Ullberg Westin

Detta är den andra boken av Gabriella Ullberg Westin i serien Morden i Hudiksvall och vi får återigen följa polisen Johan Rokka i hemstaden. Den här gången får vi även komma Rokka lite mer in på livet och får veta en del om hans tidigare liv. Böckerna om Morden i Hudiksvall går att läsa helt fristående och detta är boken för den som gillar Camilla Läckbergs böcker. Ps. Jag har redan läst tredje boken ”Fixaren” som kommer våren 2017, och det är verkligen en bok att se fram emot! Ds.

De Fångade av Karin Slaughter

Har man läst en Karin Slaughter, vill man definitivt ha mer och 35 miljoner sålda böcker över världen talar sitt tydliga språk. Slaughter är otroligt duktig på personporträtt, hon skriver rått och är fantastisk på oväntade vändningar och för den som gillar Lars Kepler är detta en självskriven bok under julgranen!  Även den tidigare boken De Vackraste är rena läsfesten och blev omnämnd som en av årets bästa deckare av Lotta Olsson på DN.

Spåren vi lämnar efter oss av Pernilla Ericson

En väldigt kritikerrosad debutbok av journalisten Pernilla Ericson. Idén till serien om polisen Liv Kaspi kom till då Pernilla tog emot mängder av personliga berättelser om övergrepp i sin roll som journalist. Boken är första delen om Erlagruppen och till våren 2017 kommer uppföljaren . En smart och mycket spännande bok för den som gillar Dan Brown!


Cecilia Ahrfeldt, PR- och marknadsansvarig på Kalla Kulor Förlag

Galveston av Nic Pizzolatto, nattsvart deckarpärla som jag inte kunde lägga ifrån mig förrän sista sidan var läst. Passar alla som uppskattar solkiga sydstatsmiljöer á la True Detective.
Weirdo av Cathy Unsworth, kuslig sträckläsning till den anglofila åttiotalsnostalgikern, tänk New Wave-musik och en riktigt vindpinad engelsk kuststad – och minst ett mord förstås. En av mina absoluta favoriter i spänningsgenren.
Yxmannen av Ray Celestin, stämningsfull och olidligt spännande bladvändare där författaren gestaltar New Orleans så att det känns som att vara där, eller åtminstone se en fantastisk filmatisering. Passar true crime-entusiasten som vill tillbringa julhelgen med förstklassig verklighetsflykt.

Åsa Lindström, pocketansvarig och förläggare för utländsk skönlitteratur på Albert Bonniers Förlag

Alexandra Oliva – Ensam kvar. En otäck, egen och tankeväckande roman om en ung kvinna som är med i en överlevnads-dokusåpa när en riktig världsomspännande katastrof inträffar och hon på riktigt får börja kämpa för sin överlevnad. En perfekt julklapp till alla spänningsläsare som uppskattar läsning med en twist och stark känsla för samtiden.

Hanya Yanagihara – Ett litet liv. En roman att sträckläsa: otroligt hyllad, mörk och helt uppslukande om fyra vänner och deras liv i New York med fokus på  deras inbördes relationer och på advokaten Jude och hans minst sagt trasiga förflutna. Den givna klappen för dem som älskar New York och gärna läser en klassisk god relationsroman.

Tana French – En hemlig plats. Det här är verkligen en kriminalroman av högsta klass. Här finns förstås en mordgåta och isande spänning men också oerhört fina skildringar av både vänskap och kärlek, och allt detta i internatskolemiljö – what’s not to like? Dessutom finns den nu i pocket. Den givna klappen för den kräsna spänningsläsaren och faktiskt också för dem som tycker om romaner av författare som t ex Donna Tartt.


Björn Gadd, kommunikationsansvarig på Bokfabriken

1. Henrik Blanckert – Kuriren
En ruggigt spännande och tät thriller som tar upp ett intressant och aktuellt ämne, internationell terrorism. Boken får en extra nerv av att många av händelserna i boken har verklighetsbakgrund. Den är välskriven och man fångas snabbt av historien. Boken passar bra till alla som vill läsa verklighetstrogen, nervkittlande och actionfylld spänningslitteratur.
2. Thomas Rydahl – Eremiten
En annorlunda och otroligt snyggt författad bok, som vågar ta ut de språkliga svängarna och som har ett finsnidat persongalleri. Boken vågar utmana sin läsare, och smeker inte alltid medhårs i sin beskrivning av karaktärerna och vad de tar sig för. Boken passar för den som gillar dekadenta miljöer och människor, som älskar originella metaforer och som går igång på spänningsromaner med hög språklig svansföring.
3. Anne-Marie Schjetlein – Döden den bitterbleka
En bok som slungar läsaren mellan vardagens bekymmer och ett rysligt mörker som kryper under skinnet. En snyggt uppbyggd historia i en miljö som alla kan relatera till – det lokala sjukhuset. Jag själv älskar böcker som utforskar det som döljer sig bakom den polerade fasaden. Boken är en perfekt julklapp till den som vill läsa en välskriven och tät spänningshistoria, och som intresserar sig för mörkret i människor.

Anna Levahn, Marknadschef på Printz Publishing
När en får äran att boktips i en fin deckarhörna som denna vore det ju rimligt med just ett deckartips. Det närmaste vi på Printz Publishing kommer en deckare är Lisa Jewells roman som vi kallar Thrilling feelgood!
Hennes roman Flickorna i parken är en gripande historia om vad som händer när en tonårsflicka hittats medvetslös i den idylliska trädgården som några familjer i London tillsammans förfogar över. Gemenskapen som alla var så stolta över är plötsligt som bortblåst och misstänksamheten tar över.
Rekommenderar boken till den som vill läsa en spännande relationsroman och har tröttnat på kriminalkommissarier med hälsoproblem!
Det är troligen förbjudet att inte rekommendera en bok med titeln Snöfall, mirakel och frusna hjärtan så här i juletider så den är definitivt mitt nästa boktips! Vi på Printz Publishing har anammat den brittiska traditionen med julromaner och det här är en varm kärlekshistoria om journalisten Asta som för sexton år sedan lämnade Irland, förtvivlad och med ett litet barn i magen. Tack och lov har livet ordnat sig till det bästa och Asta lever nu ett bra liv tillsammans med sin dotter i London när hon av olika anledningar måste hasta tillbaka till Irland och hembyn hon hoppats slippa återse. Det är svårt att inte charmas av denna roliga och fina historia om försoning, mirakel och kärlekstrubbel i jultider. Rekommenderas till den som tillfälligt pausat den etthundraåttiofjärde uppspelningen av The Holiday.
 
Sist men inte minst en roman som för oss som vill drömma oss bort till svunna tiders London, nämligen Belgravia. Lord Julian Fellowes, mannen som har skrivit alla avsnitt av Downton Abbey bjuder oss nu istället på en storslagen roman som trollbinder med sin skildring av klass, relationer, dramatisk passion och intriger i 1800-talets London. Rekommenderas som verklighetsflykt när släkt och kolapapper står en upp i halsen.

Cecilia Viklund, förläggare för hälsotitlar på Bonnier Fakta
  1. Hjärnstark av Anders Hansen. Lyfter såväl motivation som kunskap kring de under du kan göra för din hjärna genom att röra på dig lite mer. Helt fri från pekpinnar, fylld med spännande fakta. Har inte hört en enda läsare som inte blivit galet peppad och glad av boken.
  2. Karthistorier av Francisca Matteoli. Perfekt för helgernas lediga soffstunder. Försvinn till jordens okända, bortglömda och mytomspunna platser. Eller bara känn på den fantastiska boken, njuta av format och bilder. Ha begäret är stort när man väl sett den.
  3. Stilla stund med barnen – 365 tankar för stora och små. Olle Carlsson. Viktiga frågor för både stora och små, den uppmuntrar till precis de samtal vi ofta önskar vi gjorde plats och tid för. Utveckling och mys för hela familjen.

 

Anna Ivarsson, Kommunikationskoordinator på Norstedts och Rabén & Sjögren

Mannen som talade med elefanter av Anthony Lawrence (Norstedts)

En helt underbar bok om hur Anthony (bor på den afrikanska savannen) får ta hand om en hjort stökiga elefanter. Ovh hur han lyckas få deras förtroende, men vägen dit är väldigt stökig med rymningar och tjuvskyttar.

Denna bok passar dom som är intresserade av djur, natur och verkliga händelser.

Veckan före barnbidraget av Elin Johansson och Ellen Ekman (Rabén & Sjögren)

Denna barnbok är så bra! Kommer ihåg själv att dagarna före barnbidraget var lite tunna och Elin skriver så kul om just detta, inget deppigt här inte. Ellens bilder till Elins text är helt fantastiska. Inga deppiga färger utan klara och glada. Som tex när dom fixar ett Hemmabadhus i badrummet, så fyndigt!

Denna bok passar alla! Den ger en liten tankeställare.

Och det sista tipset är ju Augustpris-vinnaren! Ann-Helén Laestadius Tio över ett (Rabén & Sjögren)

Handlar om Maja som ställer väckarklockan varje natt på tio över ett. Vem ska annars väcka mamma, pappa och lillasyster när huset rasar ner i gruvhålet? Maja bor i Kiruna, staden som skall flyttas, LKAB spränger under jord. Familjen ska flytta dom har fått en ny fin lägenhet, men Maja vill bo kvar i sitt gamla hus. Hon litar inte på politikerna och bolagscheferna som säger att stan inte kan rasa. Hon hör ju mullret av sprängningarna om natten och hon känner ju hur marken skakar! Ett väldigt aktuellt ämne!

Den här boken är främst för 12-15 åringar men jag tycker absolut att även vuxna skall läsa.


Cecilia Ek, Marknadsförare / Webbredaktör på Historiska Media

Kvinnor i strid:  Anna Larsdotters fascinerand och välskrivna bok fyller ett tomrum – i såväl min bokhylla som på marknaden i stort. Spännande personporträtt varvas med träffsäkra analyser. En given julklapp till den militärhistoriskt intresserade eller till den genusmedvetna. Och till alla dem som behöver få sig en ögonöppnare.
Så länge min bror andas: Set Mattssons historiska thriller utspelar sig under sensommaren 1943 men trots detta känns boken obehagligt aktuell. Flyktingar tvingas ge sig ut över havet, familjer splittras och cyniska människor utnyttjar situationen … ”Så länge min bror andas” är en välskriven och fängslande skildring som passar utmärkt till alla historienördar och deckarfans.
Ny nordisk design: Perfekta julklappen till den inredningsintresserade! Eller till den som skulle behöva lite inspiration … Danska Dorothea Gundtofts bok är full av vackra bilder samtidigt som den ger en god insikt i möbelformgivningens värld. Efter att ha läst boken har man koll på både välkända designklassiker som nutida trendsättare och uppstickare inom designbranschen.

Teresa Knochenhauer, Förläggare på Bokförlaget Forum

Mattias Edvardsson  – En nästan sann historia– En Intelligent bladvändare om ett ouppklarat författarmord som fick mig att jubla! En säker svensk debut som blandar det bästa i genrer, både en gåta och en klurig roman. För dem som gillar Den hemliga historien och Sanningen om fallet Harry Quebert.   I mitten av 90-talet påbörjar Zackarias Levin en skrivarutbildning. Där lär han känna tre personer som kommer att påverka hans liv på oväntade sätt. Framförallt vänder läraren och poeten Li Karpe och den legendariska författarikonen Leo Stark upp och ner deras bild av skrivandet – och kanske av hela livet.   Tolv år senare får Zackarias sparken, flickvännen dumpar honom och han tvingas flytta tillbaka mamma. Nu vet han vad han ska skriva – om tiden på skrivskolan, men vad är viktigast att förhålla sig till sanningen eller att berätta en bra historia?

Sharon Guskin – En dag kommer jag tillbaka för alla som gillade Alice Sebolds Flickan från ovan. En häpnadsväckande roman om minne och glömska, liv och död, och framförallt om föräldrars ofattbart starka kärlek till sina barn. För de som inte är rädda för böcker som får en att gråta.

Miraklet på Richmond Street av Marie-Helene Bertino, om nioåriga Madeleine som inte har det så lätt i livet men som är en rebell med sångambitioner. Ett snöigt Philadelphia och vinddrivna existenser som hittar musiken och varandra att värma sig med. ”Litterär” feelgood med svärta som gränsar mot YA.


Maja Hermansson, Sälj- och marknadsansvarig på Brombergs förlag
Stad i brand av Garth Risk Hallberg
Romanens svar på en mäktig Netflix-serie. Det här är läsning för alla som fascineras av New York, 70-tal och som älskar att dyka ner i en värld som myllrar av människor, känslor och konflikter. Boken
passar också spänningsläsaren. Boken tar nämligen sin början nyårsafton 1976 då en ung kvinna blir skjuten i Central Park. Det för samman en brokig skara av New York-bor som på olika sätt är kopplade till den skjutna kvinnan. Vi möter punkare från Long Island, stans rikaste familjer, avdankade poliser, ihärdiga reportrar och kärlekspar som kämpar på i en stad där det känns som att vad som helst kan hända.
Den gröna vägen av Anne Enright
En författare som vi har brunnit för från första början. Hon anses vara en av Irlands främsta författare, men i Sverige har hon inte riktigt nått ut till läsarna med sina tidigare böcker. Men med ”Den gröna vägen” har någonting äntligen hänt! Recensenterna har varit lyriska och nu sprids den som en löpeld bland läsarna. Det här är en bok för alla som uppskattar ett mustigt, irländskt familjedrama. Här möter vi fyra syskon och en mamma som drabbar samma i en riktig Norén-jul. Vi lär känna familjen in på bara skinnet och vi läser med andan i halsen. Otroligt välskrivet, hög igenkänning och psykologiskt mästerligt!
Tills det dödar oss av Kate Tempest
En samtida Trainspotting om några ungdomar i dagens London som lever sina liv långt ifrån alla hippa barer, trendiga butiker och blänkande husfasader. På mörka bakgator och på stökiga klubbar försöker de överleva dagen. Tills de en dag får nog. I en Ford Cortina och med en resväska full av knarkpengar drar de från svartsjuka pojkvänner, meningslösa jobb, uppgivna föräldrar och galna landade. Kate Tempest är rapartist och fenomenal med språket. En ung, rå generationsroman om kärlek, sex, droger och vänskap!

Ada Wester, förläggare på Lilla Piratförlaget (Tipsar även för Piratförlaget)

Till den som inte är lättskrämd:

Sjuka själar av Kristina Ohlsson. Det var länge sedan jag blev så rädd!

Till den som bryr sig om allt som är viktigt:

Vad som helst som Sara Lövestam har skrivit. Den senaste boken om Kouplan, ”Luften är fri”, till den som redan är ett fan. Första delen ”Sanning med modifikation” till alla andra.

Till den som är eller någon gång har varit 15 år:

Oktober är den kallaste månaden av Christoffer Carlsson. För att berättelsen om Vega tar sig in under huden, och stannar där.


Klara Johansson, Produktansvarig på Månpocket & Bonnier Pocket

Till syrran – Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske av Emmy Abrahamsson – smart, rolig och charmig bok om att hitta kärleken på ett oväntat ställe.

Till Pappa – Utmarker av Arne Dahl, nagelbitande spänning med litterär höjd, Dahl är en av Sveriges vassaste spänningsförfattare.

Till Mamma – Husmoderns död och andra texter av Sara Danius. Extremt underhållande och träffsäkra reflektioner om alltifrån recepten ur Bonniers kokbok till existensen meningslöshet.

Till Brorsan – Jonas Hassen Khemiris 3 första romaner i nya snygga förpackningar.


Jessica Parkenberg, sälj- och marknadsansvarig på Lind & Co

 

Vänd dig inte om – Tove Alsterdal.

Det här är en multiroman där mordgåtan är navet. Tove Alsterdal gör gedigen research innan hon börjar skriva och det märks i hennes böcker där miljö- och personbeskrivningar är otroligt välskrivna.

Låt det som varit vila – Marianne Cedervall

Marianne Cedervall skriver lättläst och fängslande på samma gång. En bok för alla som gillar mord utan att det blir för blodigt, som gillar hästar och vackra naturbeskrivningar.

Morden på Mangle Street – M.R.C. Kasasian

En originell deckare i det viktorianska England. Med stor humor och väldigt mycket charm har det blivit en succé utomlands och i Sverige.


Johanna Daehli, Förläggare och ägare på Sekwa/ETTA förlag
Baserad på en sann historia av Delphine de Vigan. Passar till den som vill ha något otroligt spännande och franskt. En slukarbok om utsatthet, skrivande och stalking med litterära kvalitéer.
Kärlekens fyra årstider av Grégoire Delacourt. För den sommar- och feelgoodtörstande. En underbar, härlig roman om kärlek i alla åldrar och faser.
Det måste vara här av Maggie O’Farrell. En riktigt härlig ”julledighetsromanroman” att förlora sig i. Med fantastiska karaktärer som nästan känns omöjliga att klara sig utan när boken är slut.
Sorgen bär fjäderdräkt av Max Porter. En av årets vackraste och bästa böcker. En kaxig, kraxig, annorlunda och gripande bok om sorg där man får lov att skratta högt.

8 reaktioner till “Bästa julklappstipsen – om förlagen själva får välja!

  1. Bra tips – de flesta vill väl sälja sina böcker, antar jag. 😛 Tur att jag har ett presentkort kvar, för jag tänker handla till mig själv – EFTER jul! Här fick jag många idéer. Moahahahahahaaaaaa….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.