9789174616125_200x_liv

Liv är den andra boken i serien om journalisten Ellen Tamm och den tar vid och följer upp debuten, Lycke, som utkom 2015. Ellen är numera sjukskriven från sin tjänst på TV4 efter att ha drabbats av depression i samband med tidigare händelser. Hon grubblar mycket över döden, och grunden till detta är att hon förlorade sin tvillingsyster i barndomen.

På väg till familjegodset i Södermanland kommer mörkret återigen ikapp Ellen Tamm då hon tvingas konfrontera både sitt förflutna och sin komplicerade relation till familjen, men också då nyheten att en kvinna hittats mördad i trakten sprids. Trots allt vaknar hennes instinkt som journalist till liv. Inte minst känslan av att vilja ge den anonyma kvinnan upprättelse i form av att ta reda på just hennes historia istället för att bara låta henne bli ännu ett mordoffer gör att Ellen börjar intressera sig för fallet.

Mikaela Bley har i sin andra bok lyckats hitta helt rätt med sin huvudkaraktär Ellen. Det är som att de båda har lärt känna varandra innan och utan, och den stundtals lite svåra och kantiga Ellen Tamm kommer nu till sin rätt och blir realistisk. Hon har mycket att bearbeta i sitt förflutna och jag tycker författaren lyckas väl med den komplexa konsten att skildra just en svårmodig karaktär. Ellen har blivit mänskligare och delvis ligger nog förklaringen i att även läsaren nu får bättre insikt i vart mörkret kommer ifrån. Ibland slås jag av tanken att Ellen Tamm bär på vissa likheter med Liza Marklunds Annika Bengtzon, och det på ett positivt sätt.

Själva berättelsen i Liv kretsar kring komplicerade frågor om trohet och tillit, och om man egentligen kan älska flera personer lika mycket. Skulle det i teorin gå att leva med mer än en familj, och vad händer när trots allt arrangemanget spårar ur och svartsjukan tar överhand? Mikaela Bley har skrivit en spännande berättelse som har det mesta man kan förvänta sig av en svensk deckare, och jag gillar hennes sätt att skildra den sörmländska landsbygden i sommarskrud. Kanske är dock berättelsen en liten aning lång, jag upplever att den stagnerar något ungefär halvvägs, men det är bara tillfälligt. På det hela taget är det ett bra driv i boken som gör att den är svår att lägga ifrån sig.

Utgiven av: Lind & Co, 2016

Boken finns hos Adlibris och Bokus

Betyg 4 av 5

4 reaktioner till “Liv av Mikaela Bley

  1. Har du som jag svårt för lite av ändarna som lämnas hängande i slutet ang ungdomsgänget, tror du förstår vad jag menar, vill ju inte spoila andra som inte har läst.
    Och jag ser verkligen framemot nästa bok om Ellen Tamm för att få reda på vad som händer henne, nu när föräldrarna och hon har fått reda på vad som hände när systern dog.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.