9789100167462_200x_pastor-viveka-och-hundraarsjubileet

Det har gått en tid sedan Viveka senast blev inblandad i en mordutredning i Gamla Enskede, den gången i berättelsen om Pastor Viveka och tanterna. Men bakom de idylliska trävillornas fasader ryms fortfarande många hemligheter, och vissa är beredda att göra vad som helst för att de ska bevaras. I samband med att Gamla Enskede firar sitt hundraårsjubileum blossar konflikter upp om hur det ska gå till, och plötsligt hittas lokalpampen Sylvester Anker mördad i en park.

Pastor Viveka kämpar på med vardagen och försöker medla i den hetsiga debatten kring hundraårsjubileet. Samtidigt är det inte utan att hon tvivlar en aning, var håller Gud egentligen hus när hon behöver honom? Hennes make är en aning introvert, och nu har han bestämt sig för att veckopendla till Köpenhamn och lämna Viveka med allt ansvar för familjen och inte minst den revolterande tonårsdottern. Visst, hon har bestämt sig för att våga säga ifrån, men det är inte alltid lätt när hon samtidigt förväntas vara förlåtande och diplomatisk. När Viveka också får en fryst laxforell på halsen är det verkligen nära att det blir för mycket.

Annette Haaland har själv varit pastor i Equmeniakyrkan och har med sin annorlunda och färgsprakande karaktär Pastor Viveka lyckats hitta en helt egen nisch inom den svenska spänningslitteraturen. Viveka är en kvinna med ett stort hjärta, och det gör att hon har alldeles för svårt att sätta gränser. I förlängningen blir hon därmed inblandad i både det ena och det andra.

Haaland beskriver livet och karaktärerna i Gamla Enskede med glimten i ögat, men också med stor eftertänksamhet kring vad som egentligen är viktigt i livet och hur man ska hantera alla de krav som vardagen ställer oss inför. Hur debatten kring hundraårsjubileet urartar totalt är signifikant för hela berättelsen, egentligen är det en storm i ett vattenglas, men för de inblandade är det blodigt allvar. Det finns mycket att tycka om i denna ganska oblodiga pusseldeckare, och det är en trivsam och charmig historia. Kanske tycker jag dock att själva spänningsintrigen på vilken hela berättelsen bygger är lite tunn, och slutet kommer ganska hastigt på. Men det positiva och trevliga i att få ta del av Pastor Vivekas värld är ändå övervägande.

Utgiven av: Albert Bonniers Förlag, 2016.

Finns att köpa hos t ex Bokus och Adlibris.

Betyg 3+ av 5

3 reaktioner till “Pastor Viveka och hundraårsjubileet av Annette Haaland

  1. Har bara läst den första, men tycker som du – spänning och intrig är lite tunna. Men ändå, det här är nog en bok jag gillar och vill läsa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.