9789163916908_200x_forlust_pocket

Förlust är den andra boken om Hanna Brander, en helt vanlig student med en ovanlig gåva. Hon känner mer än de flesta, och kan läsa av sina medmänniskors tankar och känslor genom sitt luktsinne. Tillsammans med sin bästa vän Lisen blir hon återigen inblandad i ett mystiskt morddrama. Någon lyckas förmå människor att kliva ut framför tåget och ta sina egna liv, och spåren leder tillbaka till ett konstgalleri i Linköping. Samtidigt kämpar Hanna fortfarande med att förstå sitt eget ursprung och att hantera sina gåvor.

Vi får också följa Lena som gifts bort vid tidig ålder mot sin vilja, och därefter lever ett liv fyllt av våld och psykisk nedbrytning. Men också hon har en gåva, och framförallt en stark vilja. På något sätt måste hon lyckas ta sig ur sin fångenskap.

Lotta Lexén tar oss i den här boken återigen med ut på den östgötska slätten och in i en annan värld, Hannas värld, fylld av saker vi andra inte kan förnimma. Det finns en lätt suggestiv ton över den här egenskapen att ta sig in i andra människors tankar som Hanna besitter, och författaren hanterar det på ett sätt som övertygar – trots att jag är en skeptiker mot allt övernaturligt. I Hannas fall känns det självskrivet att man kan vädra sig till människors tankar, det blir på något vis en helt naturlig del av hennes karaktär.

Spänningen infinner sig redan från första sidan, och Lotta Lexén skildrar skickligt miljöer och karaktärer. Dialogen flyter och de två parallella berättelserna flätas skickligt samman. Det här är förvisso delvis en deckare, men knappast inte någon självklar sådan. Jag gillar att Lotta Lexén bjuder på en så annorlunda berättelse, att hon vågar bjuda på något helt annat än det som deckargenren (även om den numera är bred) vanligtvis innebär. Det är också en berättelse om det vi inte alltid förstår, om vänskap, kärlek och ondska. Läsvärt, välskrivet och mycket spännande är mitt omdöme om Förlust. Men mycket av handlingen spinner vidare på den förra boken, Genom dig, så att läsa dem i rätt ordning är att rekommendera.

Utgiven av: Lotta Lexén/ Fredag förlag, 2016.

Finns att köpa hos Bokus och Adlibris

Betyg 4 av 5

4 reaktioner till “Förlust av Lotta Lexén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.