9789137145990_200x_gloria

Gloria är en sann diva, ända ut i fingerspetsarna. Hon är operasångerska och van att bli behandlad som nummer ett. När Stockholmsoperan sätter upp Carmen med henne i huvudrollen får hon en chock, för till motspelare får hon sin ungdoms stora kärlek, den internationellt kände Dominic. Gloria dras snart in i en virvel av motstridiga känslor, men det är hon inte ensam om. Passionen och avundsjukan frodas i operans kulisser.

Agnes är Glorias syster och samtidigt hennes totala motsats. Hon arbetar som flygkapten och är en saklig och behärskad person. Men när hennes man får en hjärtinfarkt och hon går på en visning av en lägenhet förändras allt. Som tur är har ändå Agnes och Gloria varandra.

Åsa Hellberg har skrivit en fartfylld och glamourös feelgoodroman om mogen kärlek och höga toner. Gloria är verkligen en klockren karaktär som det är ett stort nöje att följa; hon är en diva och har sinne för det dramatiska, men är samtidigt ganska jordnära och empatisk. Inte minst för att hennes syster Agnes ser till att hon inte förlorar kontakt med verkligheten.

Jag gillar verkligen Åsa Hellbergs sätt att skriva, det är både verklighetsförankrat och fantasieggande. I just den här boken flirtar hon stilmässigt även en liten aning med romancegenren. Hon tar läsaren med till platser bortom vardagen, samtidigt som det är lätt att knyta an till de känslor och förvecklingar hon beskriver. Hon låter också sina karaktärer vara mogna åldersmässigt, men för den skull på intet vis hämmade av den saken. Det är ganska befriande att det skrivs böcker även om kärlek efter 50. Ett tag undrar jag dock lite vad alla bifigurer egentligen fyller för funktion i berättelsen, Gloria lyser ju tillräckligt på egen hand. Några av dem får dock sin förklaring, andra inte. Men Gloria är ändå en perfekt bok att läsa som lättsam avkoppling och vardagsflykt.

Utgiven av Bokförlaget Forum, 2016.

Kan köpas hos Bokus och Adlibris

Betyg 4 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.