9789163755583_200x_genom-dig_pocket

Det är sen höst och lider sakta mot jul när Hanna Brander och hennes bästa vän Lisen blir inblandade i en ovanlig mordgåta. Hanna studerar vid Linköpings universitet, men hon har också en mycket speciell gåva. Genom sitt luktsinne kan hon ana sig till andra människors tankar och känslor. Hon skräms av detta, men det är också en stor tillgång om hon lär sig att behärska det. När en studiekamrat blir brutalt mördad rör det upp många känslor hos Hanna, och hon vet direkt att det måste vara någon som rör sig i närheten som är skyldig.

Samtidigt sitter Sara inlåst. Någon har tagit henne till fånga och valt att göra henne till sin egen sagoprinsessa genom att förvara henne i ett rum där allt går i rosa. Hon vet inte vem som har tagit henne, eller om någon ens saknar henne. Men det är något bekant över mannen som håller henne inlåst. Det som skrämmer Sara allra mest är att han verkar veta allt om henne.

Lotta Lexén har skrivit en ovanlig och mycket sinnlig spänningsroman där högt tempo blandas med djupa känslor. Hanna Brander är en  huvudperson med en unik förmåga att läsa andra människor. Kanske snudd på övernaturligt, men uppfriskande i en bokgenre som vanligtvis domineras av nyfikna journalister och slitna kommissarier. De figurerar även här, men får ge plats för Hanna Branders intuition.

Det jag fascineras mest av i den här boken är hur väl Lotta Lexén använder sig av den här gåvan som hon har valt att ge sin karaktär för att levandegöra såväl persongalleriet som miljöerna. När Hanna går in på caféet där Lisen jobbar och slås av alla dofterna är det som att även jag förflyttas dit och kan känna dem. Mycket väl beskrivet!

Ibland blir det dock kanske lite för många detaljer. Som läsare vill man kunna fantisera lite själv också, inte få allt serverat för sig. Det är en balansgång. Jag tror också att boken hade tjänat på lite fler dialoger mellan karaktärerna istället för att vi som nu får följa var och en för sig i ganska stor utsträckning.

Genom dig är sammanfattningsvis en spännande och välskriven bok som känns nyskapande och Lotta Lexén visar att även egenutgivna författare som inte är knutna till de stora förlagen är väl värda att läsas.

Utgiven av: Lotta Lexén / Fredag förlag, 2014.

Boken kan köpas hos Bokus och Adlibris

Betyg 3+ av 5

2 reaktioner till “Genom dig av Lotta Lexén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.