9789163890048_200x_djupgraven_haftad

Det är höst ute i skärgården. Tuva och de andra barnen måste varje dag färdas med båt över havet för att komma till skolan, och det är ett helt annat hav en det blå och av solreflexer glittrande vackra som sommargästerna i Sandhamn är vana vid. När hösten kommer med dimma och stormar och allting bäddas in i grått och svart vaknar havets onda krafter till liv.

Tuva är en av de få som vet och som känner vilka faror havet lurar på. Just den här hösten har flera personer försvunnit spårlöst, och det ligger i luften att något är på gång. Men hur ska hon få de vuxna att lyssna och förstå i tid vad som krävs för att undkomma det som lurar i djupet? Samtidigt måste också Tuva kämpa med andra problem. Hon är utanför i skolan och ser även hur hennes föräldrar kämpar för att klara vardagen. Kort sagt är Tuva mycket ensam, hon har ingen att vända sig till och berätta om sina rädslor för. Inte förrän hon blir vän med den coolaste killen i klassen.

Två deckarförfattare, mor och dotter, Camilla och Viveca Sten. Djupgraven är deras första gemensamma författarprojekt, och boken vänder sig egentligen till barn och ungdomar i vad som ibland kallas ”slukaråldern”, de som är 9-12 år ungefär. Nu vet ju varje hängiven bokvän att det där med att sluka böcker växer man ofta aldrig ifrån, och därför fungerar den här rysaren utmärkt att läsa såväl i ung som i fullvuxen ålder.

Djupgraven är en tät och nervkittlande bok, kanske nästan på gräsen till lite otäck om man inte är så gammal när man läser den. Men att bli en smula skrämd är också hela charmen med läsupplevelsen, och här lyckas Viveca och Camilla mycket bra. Miljöerna och den hotfulla stämning som byggs upp är mycket väl skildrade. Dimman är så tjock att man nästan kan ta på den, och boken passar utmärkt att läsa en mörk höstkväll.

Jag tycker också att författarduon lyckas väl med att gestalta karaktären Tuva. Hon har det inte så lätt alla gånger, men hon är tuff och går sin egen väg. Den här boken är den första i en planerad trilogi, och vi är nog många som spänt kommer att vänta på fortsättningen.

Utgiven av: Bonnier Carlsen, 2016.

Boken finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 4 av 5

En reaktion till “Djupgraven av Camilla Sten & Viveca Sten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.