9789176458174_200_den-morkaste-hemligheten

De är tvillingar och lever i en rikemans familj där pengar är självklara och lyx en vardagssak. Coco och Ruby. Deras far är omgift och familjens sammansättning av yngre styvmödrar och halvsyskon är komplicerad. Men så händer det som inte får hända under faderns 50-årsfest, en av de två små flickorna, Coco, försvinner.

Många år senare får vi följa familjen igen. Ruby är vuxen och fadern har avlidit hastigt i en hjärtattack. Hans anhöriga samlas till begravningen, men stämningen är spänd. Inte bara för att kärleken till en far som ständigt satte sig själv och sina nöjen främst var obefintlig, utan främst för att sanningen om vad som egentligen hände med Coco inte längre går att förtiga.

Alex Marwood har tidigare skrivit två böcker, Onda flickor och Granne med döden. Alla tre böckerna, även den här, är fristående psykologiska thrillers med mycket olika handling. Det de har gemensamt är att de ger en mycket skrämmande bild av hur människor kan agera.

Den mörkaste hemligheten visar på hur det kan vara att växa upp i rikedom men i brist på kärlek. Alla i den här berättelsen verkar vara beredda att göra vad som helst för att värna sina egna intressen. Alex Marwood väljer att berätta sin historia enbart ur familjens perspektiv, det finns inga utredande journalister, poliser eller privatspanare som jagar efter sanningen. Författaren väljer istället att vinkla sin berättelse på så sätt att sanningen om vad som hände Coco helt enkelt måste komma fram, eftersom de som burit på hemligheten inte orkar göra så längre.

Jag uppskattar verkligen att författaren väljer att göra något eget, som tar klivet bort från de vanliga ”utredande” kriminalromanerna. Karaktärerna känns realistiska, om än inte sympatiska. Men det är något med tidshoppen mellan den kväll Coco försvann och nutid som får mig att tappa tråden lite. Marwoods författarskap fortsätter dock att ge mersmak, och det är med spänning jag emotser vad för typ av bok hon kommer med nästa gång. Säkerligen något helt nytt och annorlunda.

Utgiven av: Modernista, 2016. I översättning av: Carla Wiberg

Finns att köpa hos Bokus och Adlibris

Betyg 3+ av 5

5 reaktioner till “Den mörkaste hemligheten av Alex Marwood

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.