9789177011309_200x_daisy-i-kedjor

Maggie Rose är advokat, men har valt att specialisera sig på att skriva böcker om och göra djupgående utredningar kring ökända mördare. Hennes bästsäljande true crime-böcker har gjort henne känd, men hon väljer ändå att leva tillbakadraget. Men så får hon en förfrågan från den karismatiske Hamish Wolfe, en välutbildad man som sitter i fängelse för att ha mördat tre kvinnor. Maggie Rose gör allt för att stå emot; hon är inte lättledd och vägrar låta sig påverkas av att den karismatiske Wolfe vill ha hennes uppmärksamhet och att han hävdar sig oskuld. Snart är hon ändå fast, och det blir inledningen på ett annorlunda förhållande där gränsen mellan privat och professionellt snart suddas ut. Men kan Maggie Rose verkligen lita på Hamish Wolfe när han säger att han aldrig har dödat någon? Och vem är den mystiska Daisy, hon som verkar ha varit hans första stora kärlek, men som sedan försvann spårlöst?

Sharon Bolton hyllas gång på gång för sina deckare och psykologiska thrillers. Nu är hon tillbaka med ytterligare en bok i den senare kategorin. Liksom alltid är det nattsvart, brutalt och händelserikt. Ingenting är vad det synes vara i den värld Bolton målar upp, och man kan vara säker på att handlingen bjuder på en och annan oväntad twist.

I Daisy i kedjor är det just det psykologiska spelet mellan människor som står i fokus. Miljöerna får stå tillbaka och karaktärerna hamnar i centrum. Berättelsen blir en lek med sanningen, där ord står mot ord, och där det till sist inte finns någon självklar och entydig bild av vad som faktiskt är äkta. Naturligtvis ordnar det ändå upp sig i slutet, men på vägen dit låter Sharon Bolton oss få känslan av att ingen är den de faktiskt utger sig för att vara. Det håller spänningen vid liv och bidrar till just den typen av obehag som en sådan här bok bör innehålla.

Det finns mycket att imponeras av i Sharon Boltons författarskap, men jag saknar de kusliga miljöerna hon visat prov på att kunna skildra i den här berättelsen; den är så väldigt avskalad. Samtidigt kan jag inte låta bli att imponeras av hur författaren bygger upp sin historia och väver samman de till synes omöjliga skeendena. Det är ett skickligt hantverk, helt enkelt.

Utgiven av: Modernista, 2016. I översättning av: Lillian Fredriksson & Gabriel Setterborg

Finns att köpa hos t ex Bokus och Adlibris

Betyg 4 av 5

3 reaktioner till “Daisy i kedjor av Sharon Bolton

  1. Jag har hört många som är missnöjda med slutet, att det är mer ”jaha?” än ”jaha!”. Du har ju gett boken 4/5 så jag antar att du inte hade problem med slutet, vore kul att höra dina tankar om upplösningen (utan att avslöja för mycket såklart 😄).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.