9789175990651_200x_sekten-pa-dimon

Sofia Bauman är en ung och ambitiös tjej med framtidsdrömmar och stor livsglädje. Så en dag går hon och en väninna på ett föredrag med den karismatiske Franz Oswald. Det kommer att bli början på en mardröm med till synes ingen ände.

Franz Oswald är föreståndare för organisationen ViaTerra, ett slags kollektiv med en egen nästintill religiös agenda. Sofia får erbjudande om att komma till deras hemvist på Dimön utanför den bohuslänska kusten för att organisera ett bibliotek och trots sin skepticism så går hon med på att göra en skiss för projektet. Inga förbindelser, inga löften givna. Väl där verkar det ändå vara en trevlig plats med god atmosfär bland medlemmarna. Sofia bestämmer sig för att stanna och göra jobbet. Snart blir hon även utsedd till Franz Oswalds sekreterare.

Allteftersom tiden går på Dimön så förändras dock stämningen. Franz Oswald börjar bete sig allt mer diktatoriskt och styr över människorna i sin närhet enligt devisen söndra och härska. Han bryter ned de som är upproriska och säger emot med hjälp av såväl psykiska som fysiska straff. Sofia inser mer och mer för varje dag att Franz Oswald är en galen psykopat som behärskar konsten att dupera människor. Hans charm kan på en sekund förbytas i vrede, och då är han livsfarlig. Stegvis börjar hon fundera på hur hon ska ta sig ifrån Dimön, om hon någonsin kommer att kunna lämna platsen. Kanske är det redan för sent, för Franz Oswald håller redan på att se till att snaran dras åt kring dem alla.

Vinnaren av Crimetime Specsavers Award 2016 i kategorin bästa debutant blev i år Mariette Lindstein och hon prisades för just den här boken, Sekten på Dimön. Det är inte svårt att se varför, för det är en välskriven berättelse om hur det mänskliga psyket fungerar, och en bok som dessutom sticker ut i den breda floden av spänningslitteratur.

Mariette Lindstein har själv erfarenhet av det hon berättar om; hur det är att fastna i en sektliknande miljö. Det är fängslande och skrämmande läsning att stegvis få följa hur en helt vanlig tjej med ambitioner, drömmar och en skarp hjärna bländas av det som på ytan ser bra ut. Innan hon vet ordet av är hon fast i en hierarki som styrs av grupptryck, viljan att behaga en ledare och i slutändan över allt detta: Franz Oswalds personliga vilja. Plötsligt är det inte lika självklart att rynka på näsan åt att folk blir sektmedlemmar, för som med så mycket annat finns det sällan några självklarheter eller skäl till att generalisera. Sofia Bauman gör det hon tror är rätt, och ändå blir det så fel.

Det är intressant att läsa hur författaren skildrar ledaren Franz Oswald och hans förmåga att dupera andra människor. Han charmar och förför, får dem att känna sig utvalda. Han är snygg, han har självförtroende och drivkraft. Men under ytan lurar ett mörker, en självupptagenhet utan gränser och en totalt skrupelfri person som njuter av att utöva makt och att se andras lidande. En personlighetstyp som alltför ofta verkar ha lyckats placera sig på ledande positioner i olika delar av samhället.

Jag gillar också Mariette Lindsteins sätt att skildra miljöer. Den dimhöljda, otillgängliga och isolerade ön ute i havsbandet bidrar till att förstärka den klaustrofobiska känslan. Hänvisningarna till allt hemskt som tidigare har hänt på Dimöns herrgård ger också spöklika vibbar och bidrar till obehaget. En förbannelse livar liksom alltid upp i sådana här sammanhang. Jag kunde dock ha sett att en något kortare och mer koncentrerad version av den här berättelsen hade kunna bli ännu mer anslående genom att tempot då hade skruvats upp en aning. Sekten på Dimön är dock en mycket väl värdig vinnare av det prestigefyllda deckarpriset, och inte minst en spännande och tankeväckande bok.

Utgiven av: Mörkersdottier förlag, 2015. Pocket, 2016.

Boken kan köpas hos Bokus och Adlibris

Betyg 4 av 5

9789175990835_200x_sekten-som-ateruppstod

I dagarna har också uppföljaren, Sekten som återuppstod, släppts.

8 reaktioner till “Sekten på Dimön av Mariette Lindstein

  1. Den här boken har jag varit sugen på att läsa, men annat har kommit före. Jag måste nog läsa både den här och Flickorna, av Emma Cline, som båda två handlar om sekter och vad de kan innebära i sin värsta form.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.