9789113069845_200x_det-gud-inte-sag_pocket

Ingrid börjar sin tjänst som präst på ett kvinnofängelse med ett öppet sinne och en positiv inställning. Snart inser hon att den grymhet människor är kapabla till överskrider det mesta hon tidigare har sett och det är inte utan att hon tvivlar en aning både på sig själv och sin tro. Hon möter Gun som avtjänar ett straff för mordet på sina grannar, och snart blir Ingrid som besatt av att ta reda på vem Gun är och vad som har format henne. Nu är hon en person hatad och föraktad av de flesta – såväl medfångar som anhöriga. Bakom Guns tragiska historia gömmer sig en bråddjup ensamhet, utsatthet och ett utanförskap som är svårt att greppa. Ingrid spenderar med och mer av sin fritid på att kartlägga Guns förflutna, och det väcker många funderingar både kring existentiella frågor och det liv hon lever själv. Men allting är inte heller vad det synes vara…

Det Gud inte såg är Helena von Zweigbergks första bok om fängelseprästen Ingrid. Den måste nog räknas till deckargenren, men skiljer sig ändå från de flesta böcker av den typen både i sitt upplägg och genom sin huvudperson. Ingrids yrke ger henne dock tillträde till människors innersta tankar och hemligheter, en utmärkt utgångspunkt för en kriminalroman. Att hon dessutom är något av en sökare gör att det är som upplagt för att hon ska komma obehagliga sanningar på spåren. Jag kan dock tycka att själva deckarintrigen är ganska tam, och att förhållandevis mycket fokus läggs istället på Ingrids eget liv.

Helena von Zweigbergk skriver verkligen med nerv, hon fångar våra innersta rädslor och applicerar dem obehagligt skickligt på sitt persongalleri. I den här berättelsen står ensamheten och vad den skulle kunna göra med en människa i fokus. Ensamhet är tabubelagt men ändå mycket utbrett. Ganska snart står det klart att det Gun ville var att få höra till och känna sig behövd, något hon aldrig har fått uppleva tidigare i sitt liv. Beklämmande men fullt realistisk läsning. I höst ger Norstedts ut även resterande böcker om Ingrids ”fall” i nya pocketutgåvor.

Utgiven av: Norstedts, 1999 & 2016.

Finns att köpa hos Bokus och Adlibris

Betyg 3+ av 5

En reaktion till “Det gud inte såg av Helena von Zweigbergk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.