9789100158194_200_eugen-kallmanns-ogon

Det är 90-tal och Leon lämnar Stockholm efter att ha förlorat hela sin familj i en olycka. Han bestämmer sig för att börja om på nytt i den anonyma staden K- någonstans i Norrlands inland. Han får anställning vid en av stadens högstadieskolor och snart är ingenting sig likt.

På det hela taget ligger skulden och upprinnelsen till det som kommer att hända hos Eugen Kallmann och hans ögon. Kallmann undervisar i svenska på nämnda högstadieskola och är något av en ensamvarg och en kuf. Han besitter förutom detta även förmågan att genom att se folk i ögonen kunna läsa av deras själ och alla deras inre hemligheter. På så vis hävdar Eugen Kallmann att han har kommit ett ännu oupptäckt brott på spåren. Han känner till en mördares identitet. Inom kort är så också Eugen Kallmann en död man efter att ha ramlat ut för en trappa med olycklig utgång.

Frågorna hoppar sig snart inom såväl kollegiet som bland eleverna. Fick Eugen Kallmann hjälp utför den där trappan? Vem ville röja honom ur vägen? Frågan är också om Kallmann verkligen ägde kännedom om ett brott eller om det enbart var ett utslag av hans excentriska fantasi och intresse för kriminologi. Han hade trots allt gett ut två kriminalromaner under pseudonym någon gång i tidernas gryning. Likväl är det många som inte kan släppa tanken på vem offret och gärningsmannen i så fall var, och hur detta kom att involvera den mystiske svenskläraren Eugen Kallmann. Samtidigt drabbas också skolan av en rad gärningar med rasistiska förtecken, och stegvis byggs stämningen upp till ett crescendo.

I Håkan Nesser senaste bok får vi följa med till skolans mycket speciella värld och miljön är så väl beskriven att man som gammal elev (och det är vi ju alla) med lätthet kan känna doften av blyertspennor och gymnastiksalar. Skolan rymmer alla de klassiska figurerna; tyskläraren som förordar preussisk disciplin, den allmänbildade eleven som förvarar sina läromedel i portfölj, de tankspridda, de revolterande och de lågpresterande… Alla har de sin roll att spela i det drama som kommer att utspela sig på en skola någonstans i Norrland.

Trots att boken innehåller så väl ett mysterium, flera dimensioner av privatspaning, detektivarbete och även ond bråd död ligger det närmare till hands att kalla Eugen Kallmanns ögon för en roman än en deckare. Det är nämligen lika mycket de kärnfulla och karismatiska karaktärerna och själva berättarkonsten i sig som för handlingen framåt som något annat. Håkan Nesser skriver som alltid träffsäkert, underfundigt och detaljerat. Ibland broderas berättelsen ut i riktningar som vid en första anblick kanske inte känns helt självklara, men trådarna fångas effektivt upp och flätas samman till en både spännande och realistisk avslutning. Alla dessa beskrivningar, liknelser och språkliga finesser som författaren bjuder på och som aldrig verkar sina är också bokens allra främsta kvalité. Det är också det som kännetecknar Håkan Nesser och gör honom till en av vår tids allra främsta berättare.

Utgiven av: Albert Bonniers förlag, 2016.

Boken kan köpas hos Bokus och Adlibris

Betyg 5 av 5

9 reaktioner till “Eugen Kallmanns ögon av Håkan Nesser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.