9789137148168_200_vargarnas-tid

Magdalena och hennes bror Nils stammar egentligen från ett litet torp i Södermanlands skogar, men driftighet och tur har gjort deras liv till en framgångssaga. Nils är entreprenör, och Magdalena har en universitetsexamen. Men att accepteras av de som sitter på makt och gamla anor är långt ifrån en självklarhet. När Magdalena första gången möter Carl Magnus på hans sörmländska gods har de mycket lite gemensamt.

Några år senare har allting förändrats. Andra världskriget rasar, och även Sverige är indirekt drabbat av den ondska som breder ut sig över världen. Magdalena kämpar ivrigt för den goda saken, och när hon reser till Haparanda för att som journalist lyssna till finska krigshistorier och även vara behjälplig med mottagandet av finska krigsbarn möter hon Carl Magnus igen. Det blir starten på en romans, och tillsammans kommer deras patos och vilja att hjälpa de som är svaga och utsatta att göra skillnad för många människor. Men allting är inte självklart, när Magdalena reser till Oslo sätter hon sitt eget liv på spel.

Elisabet Nemert är ett känt namn när det kommer till svenskskrivna historiska romaner, och även den här gången levererar hon en romantisk historia som utspelar sig i flydda tider. Nemert skriver med en osedvanligt stor inlevelse, som också levandegör såväl karaktärer som miljöer på ett mycket skickligt sätt. Det vilar en sådan känsla bakom varje ord, fras och textavsnitt. Författaren målar med orden, och hon är verkligt duktig på att förflytta läsaren till den värld hon har skapat inom bokens pärmar.

Andra världskriget är väl omskrivet i litteraturen. Det går knappast att hitta en ny vinkel, men det är inte heller alltid det viktigaste. Elisabet Nemerts bok påminner istället om det som inte får glömmas. Även i onda tider finns goda människor som väljer att inte bara stillatigande se på. Författaren låter sina huvudkaraktärer ställa sig till den skaran. Det är en fin berättelse man som läsare får ta del av i Vargarnas tid, full av romantik, hopp och förtröstan. Det enda jag kommer på mig själv med att lägga till bokens minuskonto är att det känns lite för bra för att vara sant med alla lyckliga slut. Men å andra sidan, även i vår tid kan flykten till sagans värld där man faktiskt kan vara säker på ett lyckligt slut kännas upplyftande.

Utgiven av: Bokförlag Forum, 2016.

Boken kan köpas hos Bokus och Adlibris

Betyg 4 av 5

6 reaktioner till “Vargarnas tid av Elisabet Nemert

  1. Jag har ju länge funderat på den den här boken och har inte kunnat bestämma mig. Ditt betyg talar ju för att jag ska läsa den, men det där med lyckliga och tillrättalagda slut alltså…

  2. Lyckliga slut funderade jag på häromdagen. Ibland känns det skönt när det ordnar sig, men för att vara trovärdigt bör det nog inte ordna sig för alla, då känns det litet för enkelt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.