9789146230816_200_ugglan-dodar-bara-om-natten

Samuel Bjørk gjorde 2014 stor succé med sin deckardebut Det hänger en ängel ensam i skogen. Nu är han tillbaka med en ny bok om de norska poliserna Holger Munch och Mia Krüger.

En flicka hittas död på en bädd av fågelfjädrar omgiven av ljus. Mycket tyder på att mordet har rituella förtecken, men polisen har inte mycket mera att gå på. Det enda de vet är att flickan kom från ett boende för unga som även bedriver verksamhet som handelsträdgård. Men vem var hon, och varför hade hon tvingats äta djurfoder innan hon dog? När polisen också kan koppla stölden av en stor grupp uppstoppade ugglor till samma ärende står de inför ett både ovanligt och skrämmande scenario; de jagar en man som klär sig som en uggla och endast dödar sina villebråd om natten.

I den andra boken om Holger Munch och Mia Krüger bjuder Samuel Bjørk återigen på en spännande kriminalgåta som är i toppklass. Det är spännande från första sidan, och författaren lyckas hitta ett starkt tema för sin bok: rovfåglar. Det är något visst med ugglor, örnar och hökar. Deras skarpa sinnen, deras brutala jaktstil och den majestätiska hållningen. I den här boken är det en människa som önskar sig alla dessa egenskaper, och det är inte utan att det är effektfullt att författaren väljer att använda sig av ugglornas mystik. Det är svårt att få se de nattaktiva fåglarna, de är undanglidande skuggor som försvinner i mörkret. Liksom mördaren i den här boken.

I övrigt finns det egentligen ingenting att anmärka på. Karaktärerna är nyanserade och intressanta, dialogen lättläst och drivet i berättelsen bra. Författaren lägger ut skickliga villospår och håller oss på halster till sista sidan; avslutningen blir dramatisk och ingenting är självklart. Kanske kunde boken har varit något kortare och ännu mera intensiv, främst i inledningen. Men faktum kvarstår, den är riktigt, riktigt bra. Jag längtar redan efter att läsa mer av den här författaren.

Utgiven av: Wahlström & Widstrand, 2016. I översättning av: Helena Sjöstrand Svenn, Gösta Svenn.

Boken finns att köpa hos Bokus och Adlibris

Betyg 4+ av 5

10 reaktioner till “Ugglan dödar bara om natten av Samuel Bjørk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.