9789100157111_200_tomma-luften

Återigen får vi följa med till Shetlandsöarna och möta Jimmy Perez. Han får ett fall som till en början liknar självmord att utreda, men ganska snart står det klart att det inte kan ha gått till så. Den döda kvinnan, Eleanor, befann sig på en av de shetländska öarna tillsammans med två väninnor sedan universitetstiden för att fira att en av dem, Caroline, gift sig med en man som härstammar från området. Eleanor hade före sin död drabbats av ett hårt slag i form av ett missfall, och nu verkar någon ha dragit nytta av hennes upprörda känslor genom att väcka liv i den gamla spökhistorien om en flicka som drunknade för många år sedan.

Vid sin sida har Perez kollegan Willow Reeves, men det råder en komplicerad situation dem emellan. Inte minst eftersom Jimmy Perez fortfarande sörjer Fran och varje dag påminns om hennes existens genom dottern Cassie. Ändå måste de samarbeta för att få fatt i mördaren som annars riskerar att försvinna ut i tomma luften precis som den lilla flicka som lurade Eleanor i döden.

Liksom alltid beskriver Ann Cleeves Shetlandsöarna och dess anslående natur på ett mycket skickligt vis. Här är det kargheten och vädrets makter som styr, och det är också i detta som en stor del av mystiken vilar. De ljusa sommarnätterna och dimbankarna som drar in från havet får utgöra scenen för dramat, och gör det med elegans.

Huvudkaraktärerna är för den trogne läsaren välkända, och Jimmy Perez är en sympatisk figur som är lätt att ta till sig. Men jag hittar inte riktigt den rätta känslan för de övriga personerna i den här boken. Ann Cleeves beskriver dem förvisso trovärdigt, men det är något med den grå bibliotekarien, den färgsprakande kvinnan som arbetade med tv-produktioner och den robusta fyrvaktarhustrun som känns en aning stereotypt och lite tillrättalagt. Det finns liksom ingenting som sticker ut på minsta lilla vis, alla är väldigt vanliga och beter sig som man förväntar sig – undantaget att en av dem är en mördare. Som kriminalroman av klassiskt snitt med inslag av pusseldeckare är det dock en bra bok, och det finns något vilsamt över att den inte är så överdrivet våldsam och actionspäckad som många andra deckare. Den som gillar Ann Cleeves har en bra berättelse att se fram emot i Tomma luften.

Utgiven av: Albert Bonniers förlag, 2016. I översättning av: Jan Järnebrand.

Boken kan köpas hos Adlibris och Bokus

Betyg 3+ av 5

2 reaktioner till “Tomma luften av Ann Cleeves

  1. Jag ligger lite efter i den här serien (det känns som att jag kan ha sagt det här vid något annat tillfälle…?). Kanske kommer jag till denna också 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.