Johannas Deckarhörna

Störst av allt av Malin Persson Giolito

En skolskjutning äger rum på en gymnasieskola i Djursholm. Tragedin är ett faktum när flera lärare och elever blir dödade. Och kvar står Maja. Inför rätta. Det är hon som kommer att få bära ansvaret för vad som hände, eftersom det är hennes pojkvän Sebastian som har genomfört attentatet och hon bar del i det hela. Så säger i alla fall rättegångsanklagelserna.

Malin Persson Giolito tar oss med och berättar Majas egen historia. En rik flicka från Djursholm, med fina betyg och goda förutsättningar i livet. Vad har hon för rätt att vara olycklig? Vad har hon för rätt att känna mer press än tacksamhet gentemot det liv hon har fått? Maja gör det som förväntas av henne. Fram till den dag hon träffar Sebastian.

Sebastian är på många sätt en produkt av de stora kvar hans far har ställt. Han får veta att han är ett misslyckande, och att hans pappa kommer att ta sin hand ifrån honom. Det är en relation där ingenting fattas ur ett matrealistiskt perspektiv, men där avsaknaden av kärlek är total. Sebastian har tillgång till allt. Droger, pengar, sprit; men allt detta leder endast till att öka hans prestationsångest och desperation ytterligare. Till sist når det en punkt där allting brakar samman.

När vi får ta del av Majas berättelse sitter hon isolerad i fängsligt förvar inför den stundande rättegången. Det enda sällskap hon har är hennes egna tankar om vad som egentligen hände, och hur det där sista året innan studenten kunde ha blivit annorlunda. Hon har tagits ifrån allt, och skammen och ovissheten vilar som en tung blöt filt över hela berättelsen.

Det Malin Persson Giolito har skrivit är så mycket mer än en rättegångsthriller. Det är också en historia om kärlek, hur unga liv slås i spillror och drivkrafterna bakom desperationen som leder till en katastrof. Jag tycker att det är intressant att författaren också utmanar normen genom att skildra rika ungdomar som hamnar fel. Det är så lätt att tänka att de skulle ha mindre rätt att hamna snett med tanke på de privilegier som de har med sig från familjen. Mycket kan ursäktas med ”hen hade det ju svårt hemma, dåliga förutsättningar osv”, men vem hyser någon sympati med en flicka som har allt och sedan ändå gör fel? Det är en intressant frågeställning.

Det finns så otroligt många böcker att läsa, och många av dem liknar såklart varandra. Så finns det de som sticker ut i mängden och som förmår berätta någonting mer. Är man en storkonsument av litteratur är det inte ovanligt att man får frågan varför man läser så många böcker, om man inte tröttnar, och Störst av allt av Malin Persson Giolito skulle kunna vara svaret. För det är precis det här jag som läsare hela tiden letar efter, och som driver mig att fortsätta läsa, läsa, läsa. För plötsligt stöter man på en bok som den här, som knockar läsaren med sin närvaro, sin intensitet och sin förmåga att av papper och tryckt text skapa en berättelse som faktiskt lever. En bok som inte bara är bra, utan som är helt fantastisk och som med sin bredd, sitt känslodjup och sin klokskap lämnar mig totalt andlös, och det trots att jag brukar ha svårt för rättegångsskildringar. Språket glimrar och förmedlar så mycket att det är svårt att sätta ord på i en recension. Det måste upplevas. Kanske är det nu jag har läst årets bästa bok. Det är inte alls otroligt.

Utgiven av: Wahlström & Widstrand 2016.

Boken kan köpas hos Bokus och Adlibris

Betyg 5 av 5