9789137146768_200_blandad

Det är en till synes helt vanlig dag i det svenska villakvarteret. Liv ser hur någon ny flyttar in i grannhuset och finner att det är något bekant över kvinnan, och snart inser hon att det är hennes gamla skolkamrat Malena. En gång var de tvillingsjälar, bästa vänner och varandras spegelbilder. I alla fall till det yttre. Men det var Malena som bländade alla i sin omgivning, som kunde dupera folk och som alltid fick sin vilja fram. Till dess att det katastrofala hände.

För Liv kommer allting som hände den sista terminen tillbaka och sköljer över henne som en tidvattenvåg, och händelserna tycks upprepa sig. Plötsligt finns Malena med i allt Liv och familjen gör, om än bara i tanken. Hon nästlar sig in, hon är charmerande och Liv känner hur hennes egen tillvaro blir en nedåtgående spiral. Men ingen tror henne när hon säger att Malena är falsk. Istället blir det Liv som anses konstig. Och kanske är det precis det Malena vill…

Petra Holst har skrivit en bok som egentligen är lite svår att genrebestämma, men en psykologisk spänningsroman är nog vad jag skulle kalla den. Och spännande är det, det vill jag lova! Petra Holst bygger på ett mästerligt sätt upp en obehaglig stämning. Hon fångar så många känslor och tillstånd hos Liv, som verkar ha fångats i en psykopats spindelväv, samtidigt som hon också skildrar Malenas hejdlösa egoism på ett mycket intagande sätt.

Men vad är det då som är så skrämmande? Tänk dig att du är den enda som vet att något är fel, men ingen tror dig. Inte ens de du litar på mest i hela världen, eftersom även de har duperats av en annan människas charm och övertalningsförmåga. Det som händer är att man till sist börjar tvivla på sig själv och agera för att få bort den här personen som likt en parasit livnär sig på ens eget liv, samtidigt som även försöken att övertyga omgivningen kommer att ta sig allt desperatare uttryck. Allt detta spelar den andra personen i händerna, du framstår som galen och för alla andra människor framstår det som om du har förlorat kontakt med verkligheten. Det är vad som händer Liv i den här boken. Berättelsen är mycket effektfullt skriven, och med små medel skapar författaren ett mycket starkt obehag. Hon skildrar karaktärerna väl, och man kommer dem också riktigt nära, vilket bidrar till att man verkligen lever sig in i historien. Bländad är en extremt smart berättad och välskriven bok som verkligen ger mig kalla kårar. Det finns ingenting mer skrämmande än vad människor är kapabla till. Helt klart en av 2016 års bästa böcker!

Utgiven av: Bokförlaget Forum, 2016.

Finns att köpa hos Bokus och Adlibris

Betyg 5 av 5

7 reaktioner till “Bländad av Petra Holst

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.