9789174615036_200x_saharasyndromet

Martin Roeykens och hans kollegor från Läkare utan gränser arbetar på ett sjukhus för ebolasmittade i Sierra Leone när de plötsligt kidnappas av en terrorgrupp. Till en början är det oklart varför just de har tagits till fånga, och en strapatsfylld resa genom Västafrika tar sin början. Osäkerheten bland fångarna är stor, och när Martin insjuknar i vad som kan vara ebola faller ett tungt ansvar på hans kollega Mette.

Samtidigt hemma i Stockholm gör Martins dotter Bella Roeykens vad hon kan för att mana polis och myndigheter att hjälpa hennes far. Men hon upptäcker också att hennes styvmor Nadine inte är den hon trodde. Plötsligt slår det Bella att kidnappningen kanske inte är ett verk av en terrororganisation som slår till planlöst, det kan lika gärna vara personligt riktat mot någon i gruppen av läkare…

Saharasyndromet är den tredje fristående boken om kirurgen Martin Roeykens. Författaren har tidigare utkommit med Turkanarapporten och Kongospår. Båda dessa titlar finns utgivna i pocket.

Det här är en bok laddad med mycket spänning och många vändningar, och som läsare är jag fast redan från första sidan. Christian Unge har något eget att berätta inom den väletablerade spänningsgenren, och det är spännande att följa hjälpläkarnas arbete i Afrika. Att läkare kidnappas och utgör mål för terrorister känns också skrämmande realistiskt. I den här boken står Martins kollega Mette i centrum till stor del, och hon är verkligen en uppfriskande karaktär. Hon låter sig inte kuvas av terroristernas hot utan behåller sitt medmänskliga patos i alla situationer.

Saharasyndromet är en välskriven spänningsroman och jag tycker författaren lägger ut sidospår som håller berättelsen igång väldigt skickligt, och inte minst knyter han samman alla lösa trådar på ett snyggt sätt. Kort sagt, en läsvärd bok som både bjuder på action, eftertanke och som även är väl förankrad i samtida händelser.

Utgiven av: Lind & Co, 2016.

Boken kan köpas hos Bokus och Adlibris

Betyg 4 av 5

10 reaktioner till “Saharasyndromet av Christian Unge

  1. Jag tycker att del tre är den bästa hittills, jag antar att det blir en fortsättning med det slutet …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.