9789188171528_200x_bambi

Det är försommar i Stockholm och framtidens förhoppningar ligger i luften. För några ungdomar slutar dock festen på värsta tänkbara sätt och de återfinns morgonen därpå dödade på det mest brutala vis. Zack Herry och hans kollegor får i uppgift att utreda dödsfallen, och snart inser de att det inte är någon vanlig mördare de har att göra med. Det är ungdomarna själva som har åsamkat varandra skador med dödlig utgång efter att ha tagit en helt ny drog märkt med Disneyfiguren Bambi. Nu måste de istället försöka hitta den som har tillverkat och distribuerat tabletterna.

Samtidigt börjar Zacks privatliv att ljusna. Han är fri från sina drogproblem och har även kommit till en punkt där han kan hantera barndomens demoner. Flickvännen Mera har friat och de väntar barn tillsammans. Men ingenting kan tas för givet; någon vill Zack illa och därmed även de som finns i hans närhet.

Bambi är den tredje boken i serien om Zack Herry, skriven av författarduon Mons Kallentoft och Markus Lutteman. För lite drygt ett år sedan läste jag boken Leon, och när jag läser den recensionen inser jag att ingenting har förändrats. Kallentoft & Lutteman har levererat ytterligare en högklassig spänningsroman som har allt; drivet, språket, stilen och spänningen.

Droger, och framförallt nya sådana med okända och livsfarliga biverkningar, är en het fråga i samtiden och utgör därför en realistisk grund för den här berättelsen. Det är skrämmande att tänka på vilket vapen det skulle kunna vara i händerna på någon som har för avsikt att döda. Författarparet skildrar trovärdigt de unga människorna som bara vill ha en kick, men istället förvandlas nöjet till en mardröm. Inte minst för de efterlevande. Jag gillar också sättet att växla berättarperspektiv för att uppnå omväxling och dynamik, och inte minst att de olika berättarrösterna då faktiskt har olika sätt att skildra vad de tar del av. Kontrasten mellan Zack som är väldigt närvarande och lätt att påverka känslomässigt jämfört med den tystlåtne och blinde utredaren Rudolf som måste lita på vad hans hörsel ger för intryck tillför en hel del och visar på hur skickligt skriven boken är, och att det finns en stor eftertanke bakom alla element i berättelsen. Det sitter i detaljerna, och detaljerna sitter där de ska.

Det känns bra att författarna också låter Zack komma till ro lite i den här boken, om än tillfälligt. Att läsa om en karaktär som är så pass destruktiv kan bli påfrestande i det långa loppet. Det är helt enkelt skönt att också se att Zack kan må bra och få vara till freds, och även här använder Kallentoft & Lutteman det på ett skickligt sätt för åstadkomma en twist i berättelsen. Så jag fortsätter att lyfta på hatten för några av Sveriges skickligaste spänningsförfattare.

Utgiven av: Bookmark förlag, 2016.

Finns att köpa hos Bokus och Adlibris

Betyg 5 av 5

12 reaktioner till “Bambi av Kallentoft & Lutteman

    1. Nä, jag var kanske inte helt övertygad av den, men tycker du ska fortsätta med Leon också för där lyfter det rejält. Och jag tycker de klarar att hålla i det även här.

  1. Jag har läst allt av Kallentoft – i alla fall all om Malin Fors och Zack. Zack-böckerna är bra och realistiska, men de innehåller rätt mycket våld och droger, som sagt. Markus Lutteman har överraskat mig. Tyckte inte han skrev nåt vidare förut. Uppenbarligen är Lutteman-Kallentoft en lyckad kombo! 😛

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.