9789174615517_200_blindgang

Text från förlaget: En kall januarinatt försvinner taxichauffören Jens Hummel spårlöst. Det går ett halvår utan att man hittar någon ledtråd. William Wisting, som ansvarar för utredningen, får kritik i media och av överordnade för uteblivna resultat.
Wistings dotter Line, som tagit ledigt från jobbet och snart ska föda sitt första barn, har fått en ny vän: Sofie, ensamstående mamma med en ettårig dotter. Sofie har ärvt ett hus efter sin morfar, Frank Mandt, som polisen länge misstänkt för diverse skumraskaffärer. Line och Sofie träffas allt oftare, och när de hittar ett låst kassaskåp i källaren till Sofies hus blir Line nyfiken. I skåpet finner de en revolver och en mycket stor summa pengar med missfärgade kanter.
Polisen misslyckades med att sätta dit Frank Mandt så länge han levde och Line anser att de måste informera ordningsmakten om vapnet. Hon lämnar in det anonymt men kan inte undanhålla sanningen för sin pappa. Till Wistings förvåning visar det sig att revolvern har en koppling till ett ouppklarat mordfall, och dessutom till taxichaufförens Jens Hummels försvinnande.
Wisting ställs inför ett svårt val – ska han missbruka dotterns förtroende eller åsidosätta lojaliteten med den organisation han själv är en del av?

JØRN LIER HORST är född 1970 och arbetade tidigare, vid sidan av sitt författarskap, som utredare vid polisen i Vestfold i Norge. Han räknas som en av de bästa kriminalromansförfattarna i Norden, har rönt stor framgång hos läsarna och fått flera litterära priser Jakthundarna som utkom på Lind & Co 2014 belönades med både Glasnyckeln och Rivertonpriset, och utsågs i Sverige till årets bästa översatta kriminalroman av Deckarakademin.


 Blindgång är den fjärde boken av den här författaren som översätts till svenska, och jag har läst dem alla. Liksom de tidigare är det här en riktigt bra deckare. Jørn Lier Horst levererar med jämn kvalitet, en egenskap som inte alla författare bemästrar. Det är dock lite synd att inte böckerna getts ut i rätt ordning på svenska, men det stör ändå inte handlingen på något vis att vi får ta del av Line och William Wistings vardag i lite omvänd kronologisk ordning.
Den här deckarserien väljer att hålla sig till den mera klassiska polisromanens form, det är utredningen som står i fokus. Visst skildras även William Wistings privatliv till viss del, och det är så ganska befriande att han är både normal och sympatisk till skillnad från många andra deckarkaraktärer som förekommer i andra böcker. Jørn Lier Horst är skicklig på att få handlingen att fortskrida i ett lagom tempo på ett naturligt sätt, och visst vet han hur man levererar spänning. Den som har serien oläst kan betrakta deckarsommaren som räddad.
Utgiven av: Lind & Co, 2016. I översättning av Cajsa Mitchell.
Boken kan köpas hos Bokus och Adlibris
Betyg 4 av 5

10 reaktioner till “Blindgång av Jørn Lier Horst

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.