9789175453033_200_sa-lange-min-bror-andas

Det är mitt under brinnande krig, tidigt 40-tal och Danmark är en nation i chock efter tyskarnas invasion. Många åser naziregimens nyordningar med stor rädsla och oron inför framtiden är stor. Inte minst för de judar som lever i Danmark, ryktet går att människor med deras tro skickats till läger i Polen. Vad som hänt dem där vet man inte säkert, men även här florerar rykten om att de går ett hemskt öde till mötes. När Gilas bror Jakob blir sjuk i lunginflammation måste han läggas in på sjukhus, men samtidigt är tiden knapp om familjen ska hinna med de båtar som räddar judar över till det neutrala Sverige. Familjen måste göra ett val, riskera Jakobs liv och ta honom med, eller resa utan honom för att inte riskera hela familjens säkerhet. De tvingas till det senare alternativet. Väl i Sverige kan dock inte Gila slappna av, hon oroar sig för brodern och känner att det var fel att lämna honom. Hon beslutar sig för att återvända, trots den stora faran. Väl över i Danmark blir hon inblandad i väninna Ilses arbete för motståndsrörelsen, och tillsammans ställs de inför situationer ingen av dem kunnat drömma om bara några år tidigare. Men Gila är beredd att göra vad som helst för att hitta Jakob.

Set Matsson har tidigare skrivit en trilogi om Malmöpolisen Douglas Palm som även den utspelade sig under Andra världskriget. Den nya boken är mer en roman än regelrätt deckare, men spänningen kommer ändå naturligt av de dramatiska händelser som huvudpersonerna ställs inför. Författaren skriver väl och lyckas fånga känslorna hos dem som ställs inför det svåra ultimatumet att fly för sina liv på ett trovärdigt sätt. Han skildrar en familj som splittras, och det är inte utan att man kan dra paralleller och sända en extra tanke till det många människor ställs inför även i dagens världsläge. Även karaktärerna känns trovärdiga, Gila och Ilse är modiga, men målas inte upp till några superhjältar av överjordiska mått. De är två vanliga unga flickor som tvingas att mogna och fatta svåra beslut, men författaren framhåller också hur det kostar på känslomässigt. Resultatet blir en mycket läsvärd berättelse som jag också tycker lyfter fram en ny vinkel på ett krig som redan skildrats otaliga gånger genom att enbart koncentrera sig på situationen i Norden.

Utgiven av: Historiska Media, 2016.

Boken kan köpas hos Bokus,  Adlibris och Historiska Media

Betyg 4 av 5

3 reaktioner till “Så länge min bror andas av Set Mattsson

  1. Köpte hans Ondskans pris på bokmässan för två år sedan. Det känns ju som att det kan ha varit ett bra köp då 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.