9789164204622_200_tre-minuter

För tre år sedan var det tre sekunder som räddade Piet Hoffmans liv. Det var den tiden han hade på sig att försvinna efter att ha infiltrerat och avslöjat maffians knarksyndikat inuti fängelset. Nu lever han återigen ett dubbelliv i Colombias djungel där fästet för PRC-gerillans narkotikaexport har sin bas. Det är ett farligt uppdrag där det hela tiden vill till att spela sina kort rätt för att inte riskera att avslöjas och därmed försätta hela sin familj i fara. När gerillan tar USA: s talman, en av landets mäktigaste personer, som gisslan är krigsförklaringen ett faktum. Piet Hoffman riskerar nu inte bara att dödas av den grupp han har infiltrerat, han står även på amerikanernas dödslista eftersom de är ovetande om vem han egentligen är. Det finns bara två som kan hjälpa honom, Erik Wilson och kommissarie Ewert Grens i Stockholm. Den här gången är det tre minuter som kommer avgöra hans öde.

2009 års bästa svenska deckare var en thriller med titeln Tre sekunder. Nu är Roslund & Hellström tillbaka med en uppföljare, och återigen är det infiltratören Piet Hoffman som står i centrum. Det är alltid riskabelt att skriva en uppföljare till en sådan braksuccé som Tre sekunder blev, men på det hela taget tycker jag att författarna har lyckats väl.

Böckerna om den buttre och av livet märkte kommissarie Ewert Grens har hela tiden kännetecknats av stilsäkert språk och många kriminaltekniska detaljer. Research och pålästhet är författarduons signum och vi får veta allt: om sprängämnen, hemliga operationer, tortyrmetoder och hur man fejkar sin egen död. Det är många gånger grym läsning av en mycket hårdkokt natur, men det känns ändå inte som författarna tar till i överkant. Boken kanske skulle kunna liknas vid det svarta fåret i den svenska mysdeckarflocken, och det på ett positivt sätt. Roslund & Hellströms böcker sticker ut och gör ett avtryck hos läsaren. De visar också på vad kriminalitet kan göra med människor, hur gränserna suddas ut och normen för vad som är rätt och befogat kan töjas ut i det oändliga.

Jag blev lite orolig när jag började läsa och insåg att boken skulle röra sig i den internationella toppolitikens kretsar. Det är en stor kostym att fylla att ge sig på att skriva om hur USA skulle agera om de förklarade krig mot narkotikahandeln på samma sätt som de förklarat krig mot terrorismen. I det här fallet klarar dock författarna upp det galant, de håller sig på rätt sida om trovärdighetens gräns samtidigt som de levererar spänning och högt tempo. Historien utvecklar sig till en skräddarsydd dräkt snarare än en säckig kostym, och Tre minuter är med all sannolikhet en av sommarens bästa thrillers. Kanske kunde boken ha kortats ned en liten aning, men det är ingen skada skedd – nu räcker den ju längre!

Utgiven av: Piratförlaget, 2016.

Boken kan köpas hos t ex Bokus och Adlibris

Betyg 4+ av 5

7 reaktioner till “Tre minuter av Roslund & Hellström

  1. Japp, då var det klart. Då måste jag ha denna också. Har bara väntat på att någon pålitlig skulle skriva om den 🙂

  2. Låter mycket lovande efter din fina recension!

    Mina förväntningar var redan höga eftetsom jag anser att de tillhör toppskiktet av svenska deckarförfattare…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.