9789113059648_200_oanade-konsekvenser

Elizabeth George är tillbaka med sin nittonde deckare om kommissarie Thomas Lynley och inspektör Barbara Havers!

Ett självmord, en dominant mor och snart också en död feministisk författare. Det blir upptakten till ett mångbottnat drama där manipulation och handlingar får oanade konsekvenser. Will och Lily hade lämnat Dorset för att komma ifrån Wills mor, Caroline. Men Will begår självmord, och kvar lämnas en splittrad familj som skyller varandra för det som har hänt. Såren går djupt, och när India försöker lämna Charlie, Wills äldre bror, får även hon känna på vreden hos Caroline Goldacre. Samtidigt har Caroline fått ett jobb som assistent åt den berömda författaren Clare Abbott. Även här kommer Carolines dominanta sida fram, hon vaktar författaren som en trogen hund – såväl mot främlingar som mot Clares förlagsredaktör. När Clare Abbott dör hävdar Caroline att det egentligen var henne någon önskade livet ur…

Efter händelserna i den förra boken, En ond liten handling, hänger Barbara Havers löst vid mordroteln och intendent Isabelle Arderley har en handling om förflyttning vilande i sin skrivbordslåda. Lynley och avdelningens sekreterare Dorothea Harriman är oroade, och vill finna på råd för att få Barbara tillbaka i sin gamla form igen. Harrimans idé om hur det ska gå till handlar om danskurser och speeddate, medan Lynley snarare tror att Barbara behöver ett mordfall där hon får chansen att visa sin kompetens. Båda dessa teorier får oanade konsekvenser, men önskat resultat.

När det kommer till att skriva brittiska kriminalromaner är amerikanskan Elizabeth George något av en mästarinna. Hon har en förmåga att se och skildra Storbritannien skickligt och träffsäkert, så även i Oanade konsekvenser. Efter den förra boken var jag dock rejält besviken, det är första gången jag har funnit en bok av Elizabeth George tråkig och intetsägande. Det var därför med en viss bävan jag tog mig an den här, och även med en förhoppning om att George återigen ska leverera en högklassig deckare.

Inledningen på boken är välskriven, men ur ett kriminellt perspektiv händelsefattig. Vi får en djupdykning i familjen Goldacres trassliga relationer, och på så sätt bygger Elizabeth George upp scenen för det drama som stundar. Berättelsen utvecklar sig sedan till en stilig pusseldeckare där jag faktiskt känner igen både Havers, Nkata och Lynley från deras glansdagar. Lynley får tillfälle att använda sina chevalereska talanger och åt Barbara Havers vidriga matvanor blir jag tvungen att skratta högt.

Även om Barbara Havers av en slump råkar hamna även i detta morddrama, till viss del av en personlig slump, har själva fallet egentligen ingen koppling till någon av bokens huvudpersoner. De är där för att utreda i sin egenskap av poliser, och jag är glad för att Elizabeth George denna gång återgått till det formatet. Jag hade dock önskat att tempot i berättelsen hade varit högre, men det har alltid varit Georges stil att leverera djupa personporträtt och det ger på sätt och vis omfångsrika böcker som en naturlig följd.

Oanade konsekvenser är en skickligt sammanvävd mordgåta där många hemligheter döljs under ytan och där man får vara beredd på att överraskas många gånger. I mitt tycke är det här en av Elizabeth Georges starkaste böcker på senare år, och jag är glad att kunna meddela att författaren levererar.

Utgiven av: Norstedts. I översättning av: Annika H Löfvendahl, Hanna Axén

Boken kan köpas hos Bokus, Adlibris, eller under en period som utvald bok i Månandens bok tillsammans med Det andra ansiktet av Mari Jungstedt.

Betyg 4 av 5

8 reaktioner till “Oanade konsekvenser av Elizabeth George

  1. Den här blir det nog till att införskaffa – framöver… Just nu är TBR-hyllorna fulla och jag började nytt jobb igår, så jag HINNER inte läsa så mycket som jag gjorde i april. Annars är allt bra! 😛

  2. Tre fjärdedelar för låååååång! Har gillat hennes tio första. Vad har hänt med henne. Får hon betalt per sida?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.