98105

Förra året släpptes Öppnas i händelse av min död, och vi var många läsare som tyckte att den var en av årets bästa böcker. Nu är Liane Moriarty tillbaka med en ny bok på svenska, och i Stora små lögner får vi återigen följa med till en australiensisk idyll. Det är i alla fall så det ser ut på ytan.

Tre kvinnor, Madeline, Celeste och Jane. De lever helt olika liv. Madeline är den glammiga, översvallande och högljudda väninnan. Celeste är så vacker att det väcker avundsjuka och har dessutom det perfekta äktenskapet med en rik, snygg man och tvillingsöner. Jane är en ung ensamstående mamma som kämpar med att få tillvaron att gå runt och att hitta sig själv efter några svåra år. De tre kvinnorna möts när deras barn börjar i förskoleklass. Men redan första dagen går någonting snett. En framgångsrik affärskvinna anklagar Janes son för att ha tagit stryptag på hennes lilla dotter. Föräldrarna delar snart in sig i olika läger, och skolgården blir scen för intriger och rivalitet. Under terminen trappas det hela upp, och konflikterna kommer inte att få ett slut förrän en av föräldrarna är död…

Det är på modet att sortera romaner i specifika fack, men med Stora små lögner är det svårt. Ta lite feelgood, lite relationsroman och blandade med en stor dos psykologisk spänning så har vi reslutatet. Liane Moriarty rör sig vant och skickligt mellan genrer och skapar ett eget mästerverk. För det här är en riktigt bra bok, faktiskt kanske en av årets allra starkaste romaner.

Som läsare är man fast redan från första sidan. Det antyds direkt att något kommer att hända, att det är något dramatiskt och ödesdiger – och du bara måste fortsätta läsa för att få reda på vad det är. Scenen för dramat är en fashionabel villaidyll fylld av människor på olika steg i framgångens trappa. Men under ytan vilar hemligheter och lögner, inte mycket är vad det verkar vid en första anblick. Liane Moriarty kan konsten att vända berättelsen med en enda mening. Ibland kan man ana vad som komma skall, ibland inte.

I den här boken stället författaren begreppet curlingförälder på sin spets. Det finns ingenting som är omöjligt i strävan efter att ge ditt barn framgång i livet. Ingen ska få stå i vägen. Detta leder till rivalitet mellan föräldrarna, vems barn är egentligen mest ofelbart och begåvat? Det givna svaret är att det är just deras avkomma, såklart. Samtidigt finns det också en annan sida av saken, där barnet inte alls står i centrum utan där föräldrarna projicerar sig själva och sina egna konflikter på sina barn. Om mammorna inte tycker om varandra, ska heller inte barnen göra det. Skolgården har alltid varit en grym plats för vissa, men när föräldrarna ger sig in i matchen tar de det hela ett steg längre.

Liane Moriarty skriver rappt och medryckande, hon skildrar människor och känslor som få, och hon kan konsten att fånga läsaren så att man har riktigt svårt att släppa boken innan sista sidan är utläst. Det är bara att gratulera dem som fortfarande har Stora små lögner kvar att läsa.

Utgiven av Albert Bonniers förlag, 2016. I översättning av: Anna Strandberg.

Boken kan köpas hos Bokus och Adlibris

Betyg 5 av 5

18 reaktioner till “Stora små lögner av Liane Moriarty

  1. Ja, nej men, ska bara läsa Öppnas i händelse av min död först. Eller jag ska i alla fall försöka låta bli att köpa denna nya innan…

  2. Nu har jag också läst den här boken. Det som imponerade mest på mig var vilken människokännedom författaren måste ha. Till exempel när Perry står med barnen på vardera höften, ”där de med glada miner klängde lika hemtamt som apor. Perry lade huvudet på sned mot Celeste. Passar det dig älskling.” En till synes trevlig samtalsfras, men så som författaren hade byggt upp stämningen gav den frasen mig kalla kårar.

    Jag hoppas att det blir film av den här boken, jag tror att det skulle bli en väldigt spännande och även mysig tv-serie.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.