Idag är det Valborgsmässoafton och många brasor kommer att fira in våren runt om i landet. Men varför firar vi egentligen idag, och vem var Valborg?

Den katolska kyrkan har en hel rad helgon, och många av dem hade egna fest- eller minnesdagar. De var också i regel beskyddare av en viss grupp människor eller för något som var viktigt för människan, t ex skörden eller fisket.

Den heliga Valborg, eller Walpurgis som hon egentligen hette, var abbedissa och enligt legenden även en engelsk prinsessa. Hon levde på 700-talet, och det här kan man läsa om henne hos Wikipedia:

Tillsammans med sina bröder, Sankt Willibald och Sankt Winibald, reste Valborg till Frankerriket (nu Württemberg och Franken) för att assistera Sankt Bonifatius, sin morbror, i spridandet av Guds ord bland de fortfarande hedniska tyskarna. Hon hade förberetts väl för sitt uppdrag. Hon hade undervisats av nunnorna i Winborne Abbey, Dorset, där hon var medlem av samfundet i tjugosex år. Tack vare sin omfattande utbildning kunde hon senare skriva Sankt Winibalds biografi och en redogörelse på latin om Sankt Willibalds resor i Palestina. Hon är därför ofta omtalad som den första författarinnan i både England och Tyskland.[1]

Valborg blev nunna och bodde i klostret i Heidenheim am Hahnenkamm nära Eichstätt, som grundades av hennes bror Willibald. Willibald utnämnde Valborg till sin efterträdare och efter hans död 751 blev hon abbedissa. Valborg avled den 25 februari 779 och begravdes i Heidenheim; den dagen bär fortfarande hennes namn i den katolska kalendern. På 870-talet flyttades hennes stoft till Eichstätt och på en del håll, exempelvis i Finland, Sverige och Bayern, är hennes namnsdag ett minne av flytten av hennes reliker den 1 maj. Valborgsmässoafton firas på kvällen den 30 april, aftonen före Valborgs festdag. I Eichstätt placerades hennes ben i en klippskreva. Det sades att det började rinna en mirakulös, helande olja från skrevan, vilket drog pilgrimer till hennes gravplats.

Här kan man även läsa en artikel i SvD som Dick Harrison har skrivit om vem Valborg egentligen var.

2b07c9fb03178b0d59d033b281de0871

Men varför eldar vi på Valborgsmässoafton då, förutom att det är praktiskt att bli av med ris och skräp efter den gångna vintern? På Nordiska museets hemsida finns svaret.

Det svenska valborgsmässofirandet äger rum på aftonen före valborgsmässan den 1 maj, som fördes in i landet av tyskar på medeltiden. Det helgon som firades, Sankta Walpurgis, var en abbedissa som levde på 700-talet. Hennes namn hade antagligen inte blivit ihågkommet om inte första maj ända sedan medeltiden har varit en viktig profan festdag. I städerna valde köpmanna- och hantverkargillena nya dignitärer, och i byarna hölls bystämma med val av ny ålderman. Kvällen innan samlades man utomhus till en fest och tände bål.

I tysk tradition sågs Walpurgisnacht som tidpunkten för häxsabbaten, vilket antas vara förklaring till den tyska seden att tända eldar. Denna sed kom till svenska städer och spreds sedan till landsbygden.

Till traditionen hör nästan också att man får frysa när man står där vid brasan. Meteorologerna hade lovat ”tvåsiffriga temperaturer” till idag, och termometern har förvisso slagit om till hela elva grader. Men, men. Så se upp för häxor och ha en fin Valborgsmässoafton!

6 reaktioner till “Valborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.