9789146229612_200_leona-alla-medel-tillatna

Hon gjorde storstilad entré inom deckargenren med LEONA: Tärningen är kastad (2014). Nu är Jenny Rogneby tillbaka med uppföljaren där vi återigen möter den ovanliga polisen Leona Lindberg, och för henne är alla medel är tillåtna.

En man spränger sig själv till döds utanför Riksdagshuset. Det mesta tyder på att det är ett självmordsattentat. Leona Lindberg, en av Stockholmspolisens vassaste utredare vid avdelningen för grova brott får till uppgift att förhöra bombaren, som mirakulöst nog överlevt smällen. Men Leona har inte fullt fokus. Händelserna i Tärningen är kastad har lett till att hon står i skuld hos fel människor. På något sätt måste hon skaffa fram pengar, och hon bestämmer sig för att dra nytta av det hon kan bäst, polisarbete. Samtidigt måste hon upprätthålla fasaden och fortsätta utredningen om bombmannen. Det får på inga villkor framkomma vad som egentligen stjäl hennes tid och energi…

LEONA: Alla medel tillåtna är en fartfylld kriminalroman där det händer någonting hela tiden. Läsaren kan räkna med många vändningar och en stor dos spänning.

Boken spinner vidare på händelserna i LEONA: Tärningen är kastad. Leona Lindberg fortsätter att vara en både utmanande och nästintill provokativ karaktär som vänder uppochned på normen om hur en kvinna, mor och polis bör vara. Det är också det som gör henne intressant att läsa om. Hon är manipulativ, uppfinningsrik och driftig, men det är i slutändan endast en person som vinner på det Leona gör: hon själv. Författaren leker med tanken på hur en person med Leonas karaktär skulle agera i den maktposition hon har som polis, och resultatet blir ganska skrämmande. Skillnanden mellan att jaga kriminella och att vara kriminell upplöses lätt när båda sidorna försöker lära sig hur den andra tänker. Leona är också under stor press, vilket påverkar de beslut hon fattar.

Leona är som ett konstverk. Det är inte säkert man tycker det är vackert när man betraktar det, men det kan för den skull vara intressant. Det är också att Leona skiljer sig ur mängden som gör hela boken. Jag funderar under läsningen på vad som egentligen är den röda tråden i berättelsen när den växlar mellan fallet med självmordsbombaren och Leonas frilansuppdrag. Men faktum är att det egentligen inte är något av det boken handlar om, det är en enmannaföreställning där Leona Lindberg har huvudrollen. Det andra är bara kulisserna på den scen hon agerar på. Böckerna lämnar också ett tydligt avtryck hos läsaren. Hon är inte en karaktär man glömmer.

Slutet på boken blir explosivt, och liksom vid en detonation sprids fragment över stor yta. Det gör att det finns en del lösa delar att samla ihop och bygga fler berättelser om Leona av. Än finns det mycket för Jenny Rogneby att berätta om Leona Lindberg. Jag väntar spänt.

Här finns en intervju med Jenny Rogneby.

Utgiven av: Wahlström & Widstrand, 2016.

Boken finns att köpa hos bland annat Adlibris och Bokus.

Betyg 4 av 5

5 reaktioner till “LEONA: Alla medel tillåtna av Jenny Rogneby

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.