I dagarna är Jenny Rogneby aktuell med sin andra kriminalroman, LEONA: Alla medel tillåtna. Hon debuterade 2014 med LEONA: Tärningen är kastad, och antihjätinnan Leona blev en stor överraskning för läsarna. Nu är första boken redo att filmatiseras. Jag fick möjligheten att ställa några frågor till Jenny Rogneby om den nya boken och författarskapet.

239496.jpg

Foto: Mikael Eriksson – Från Wahlström & Widstrand

Hej Jenny, i dagarna är du aktuell med den andra boken i serien om Leona, LEONA – Alla medel tillåtna. Hur känns det att släppa ny bok, och vad handlar den om?

Det känns skönt att den äntligen är ute. Första boken gick ju väldigt bra och nu när den andra boken är tryckt och släppt kan jag bara hoppas att den tas emot väl.

Boken börjar med att en man spränger sig själv utanför Riksdagshuset i Stockholm, men överlever. Man befarar att han är del i en terrororganisation och den skickliga utredaren Leona sätts att förhöra honom. Men Leona har en del problem sedan hon gick igenom hårda prövningar i förra boken. Hon är utan pengar och utsätts bland annat för hot. Men hon har en förmåga att tänka utanför boxen och hittar oväntade sätt att ta sig ur sin situation. Hon har också nya planer för hur hon ska fortsätta sin väg till det liv hon vill leva.

Leona är en kvinna som bryter mot normerna. Hur viktigt är det för dig att din huvudkaraktär är annorlunda än de flesta deckarkaraktärer och hur föddes idén till att skriva om henne?

För mig är det viktigt att ifrågasätta normer. Jag är intresserad av att veta vad som påverkar oss att göra de val vi gör i livet. Vad det är som får oss att handla på ett visst sätt. Lever vi de liv vi vill leva, och vad händer om vi väljer att gå utanför mallen och inte leva som andra? Dessa frågor är grunden till Leonas karaktär som jag, i och med att jag skriver fiktion, kan utveckla och dra åt det håll jag vill. Idén föddes när jag hade jobbat några år som brottsutredare på Citypolisen i Stockholm. Jag tycker det är meningsfullt att skildra människor som gör annat än det som förväntas av dem. Jag tänkte inte så mycket på hur andra deckarkaraktärer är, utan vill bara utveckla mina idéer utan att begränsa mig till något som är ”safe”.

Du är ju i grunden utbildad till bland annat kriminolog. Hur väcktes intresset för brott, och människorna som begår dem?

Jag har alltid varit intresserad av människors beteende och hur vi påverkas av vår omgivning. Jag växte upp i en liten stad men har bott större delen av mitt liv i en storstad där man på ett mycket tydligt sätt ser hur människor hamnar i olika typer av svårigheter, inte minst i kriminalitet. Jag började läsa ämnet på universitetet och blev fast direkt.

I dagarna har du också äntligen fått avslöja att LEONA – Tärningen är kastad ska filmatiseras av en välkänd Hollywoodprducent. Berätta om det projektet, och hur du tänker kring att se Leona som en filmroll?

Det är enormt spännande. Förhandlingarna pågick under ganska lång tid. Jag och min filmagent har suttit i telefonkonferens med produktionsbolaget i Los Angeles, och varit i Tyskland på möte. Man vet aldrig hur lång tid ett filmprojekt tar, oftast länge. Just nu håller de på att förhandla med en manusförfattare och ännu en stor samarbetspartner. Projektet går i rätt riktning. Med tanke på Leonas bakgrund och egenskaper kommer den skådespelerska som får rollen att ha en stor utmaning framför sig. Sådana roller brukar skådespelare gilla. Jag hoppas att projektet fortsätter i rätt riktning och ser fram emot att få se boken bli film.

Du verkar ha prövat på mycket, för i bagaget finns även en musikkarriär. Berätta lite om den! Är det samma estetiska ådra som ligger bakom musiken som även har fått dig att vilja uttrycka dig som författare?

Jag tror att jag har något slags behov att uttrycka mig själv konstnärligt och det har jag gjort på olika sätt. Genom musikaliskt uttryck och nu i skrivandet. Konstformerna är dock helt skilda åt. Inspirationen till skrivandet har jag till stor del fått från min utbildning och erfarenhet inom kriminologi och brottsutredning. Som läget är nu koncentrerar jag mig helt på skrivandet som upptar största delen av min tid.

Hur många böcker om Leona har du planerat att skriva, och finns det någon dröm om att någon gång prova på att skriva något annat, eller är det deckare som gäller?

Tanken från början var att det skulle bli en trilogi, men när jag satt och skrev på den här boken dök det upp nya idéer som inte verkar få plats i tre böcker. Som det ser ut nu kommer jag eventuellt att utöka serien. Exakt hur lång den kommer att bli vill jag inte säga, helt enkelt för att jag inte vet.

Det känns väldigt naturligt för mig att skriva i krimgenren eftersom jag är kriminolog och har jobbat med just brottsutredningar. Mina idéer finns där och det är praktiskt att ha god kunskap om det område man skriver om.

Slutligen, vad läser du själv för böcker på fritiden, och har du någon verklig favorit du vill tipsa om?

Sedan jag började skriva själv har jag inte hunnit läsa böcker själv, tyvärr. När jag behöver koppla av vill jag vila ögonen från långa texter. Jag får mycket inspiration från film, nyheter, händelser i världen, mitt eget och andra människors liv.

 

En reaktion till “Författarintervju: Jenny Rogneby

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.