9789113061719_200_min-fantastiska-vaninna

Första delen i den uppmärksammade romansviten om de två vännerna Elena och Lila finns nu äntligen på svenska. Låt dig svepas med av storslagen läsning bland Neapels vindlande gator!

De är medelålders när upptakten till berättelsen sker. Elena får reda på att Lila är försvunnen. Det är då hon börjar fundera på det som har varit, och berättelsen inleds kronologiskt med barndomen och uppväxten tillsammans i Neapel. Redan tidigt står det klart att Lila, skomakarens dotter, är ovanlig. Hon är den typen av flicka som sprudlar av liv och energi, men som inte bryr sig om vad någon annan tycker. För Elena däremot är det viktigt att framstå på rätt sätt, att göra väl ifrån sig och att uppfylla familjens förväntningar. Det börjar som en tävlan, Lila är alltid bäst i klassen. Elena nöjer sig med att vara nummer två, men något annat kan hon inte acceptera. Men när de blir äldre är det inte Lila som får chansen till vidare studier. Hon hamnar istället i familjeföretaget, medan Elena läser vidare. Båda verkar tycka att det är den andra väninnan som dragit vinstlotten. Sexton år gammal ska så Lila gifta sig, och vänskapen står inför en ny tid och nya utmaningar.

Årets stora litterära snackis, det är vad den här boken är. Den har hyllats till skyarna, men lever den verkligen upp till de högt ställda förväntningar detta ger?

Elena Ferrante är en pseudonym för en okänd italiensk författare, men att vederbörande måste vara välbekant med Neapel och dess vindlande bakgator förefaller troligt. Det är en livfull skildring av livet i staden decennierna efter kriget boken ger. De flesta är ganska fattiga, men lever inte i något armod. Familjen är viktig, den står i centrum. Kränker någon din heder kommer alla dina bröder och utkräver hämnd.

Min fantastiska väninna är berättelsen om en vänskap som gror i de mest karga förhållanden. Elena och Lila har vid en första anblick inte mycket gemensamt, och det är ingen självklarhet att den självsäkra Lila ska ta sig an den lite mera bortkomna Elena. I skolan råder tävlan, vem är egentligen bäst i klassen? Lila verkar besitta genialitet men har inte de rätta familjära förhållandena för att gå så långt som hon skulle kunna. I skomakarfamiljen ser man ingen anledning till att satsa på en flicka som man istället kan se till att få gift på ett fördelaktigt vis.

Hela tiden finns den där, balansgången mellan vänskap och rivalitet. Både när det gäller skolan och livet i stort. Här hittar författaren verkligen rätt, för det är så många kvinnliga vänskaper ser ut. Trots att man är bästa väninnor är det liksom omöjligt att låta bli att jämföra. Vem har tagit hem högsta vinsten i livets lotteri? För Elena och Lila som är tonåringar och ser allting i svart och vitt är kapplöpningen ännu mera påtaglig. Trots det ställer de upp för varandra i slutändan. De är varandras fantastiska väninna som väcker både dyrkan och avundsjuka.

Många hyllar bokserien som ett mästerverk, och att det är en riktigt stark roman är jag fullt beredd att hålla med om. Den yttersta formen av läsmagi har ännu inte infunnit sig för mig, men jag tror att den kommer längre fram i serien, kanske redan i nästa bok, Hennes nya namn, som kommer i höst.

Utgiven av: Norstedts förlag, 2016. I översättning av: Johanna Hedenberg

Boken kan köpas hos t ex Bokus och Adlibris

Betyg 4+ av 5

14 reaktioner till “Min fantastiska väninna av Elena Ferrante

  1. Vad roligt att du gillade den, det bådar ju gott. Det låter intressant med den kvinnliga rivaliteten. Den har vi nog alla upplevt, både som barn, ungdomar och vuxna, det blir spännande att läsa hur författaren skildrar den. Jag såg att författaren kommer med en ny bok, så jag måste hinna läsa den här först.

  2. Jag blir ju mer och mer nyfiken på denna. Kanske får jag skaffa och läsa den till nästa Italienresa. När nu den blir 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.