9789174245349

Vi är många som älskar dem, de graciösa, egensinniga och intelligenta katterna. Om det är en raskatt med stamtavla eller en bondkatt född i ladugården spelar ingen roll, de har alla sin personlighet och en integritet som heter duga. Men vad tänker de egentligen, och hur ska vi tolka deras signaler? Bo Söderström har gått igenom de senaste rönen och kombinerar i sin nya bok dessa med den kunskap om katter som tillkommer varje ägare. I Hur tänker din katt? får vi både ta del av handfasta tips på hur du ska hantera din katt och även forskning kring vad katter faktiskt känner och tänker.

Söderström delar upp boken i korta och lättöverskådliga kapitel, och boken passar utmärkt till såväl den som har katt som den som funderar på att skaffa sig en eller flera. Här finns värdefull information om vad som styr kattens matvanor, hur de fungerar i sociala sammanhang med andra katter, barn och hundar, hur man ska försöka undvika att möblerna blir sönderklösta och var en katt helst sover. Katter är i allra högsta grad individer, så om tipsen verkligen fungerar går såklart inte att garantera. Men boken grundar sig på vad som kanske är det allra viktigaste när man skaffar ett husdjur; att djuret ska ha det bra och leva ett gott liv. Utekatt, innekatt eller något mitt emellan; att ha en katt ställer krav på ägaren för att göra levnadsmiljön så bra som möjligt ur kattens perspektiv. En nöjd katt är en glad katt, och det är viktigt att inte glömma att vad som ger katten välbefinnande inte nödvändigtvis är det samma som det människan skulle välja. Här guidar Bo Söderström oss med säker hand genom kattens instinkter och tankebanor.

Boken Hur tänker din katt? berättar också om djurets domesticering, i den mån nu man kan räkna katter som helt tama. Klart är att de i jämförelse med andra husdjur har behållit många av sina vilda egenskaper, så kanske kan man snarare säga att de har anpassat sig för ett bekvämt liv i människans närhet än att vi har tämjt dem. Har man en katt som rör sig både utomhus och inomhus har man säkert märkt att när jakt pågår spelar det ingen roll vad man som matte eller husse står och gapar om. Inte hjälper det med mutor i form av godsaker heller när man fått syn på en fågel eller något ännu roligare som t ex en ekorre. Då förvandlas katten till ett rovdjur.

8859_bastet

Egyptisk figur föreställande gudinnan Bastet.

Söderström beskriver också hur intresset och populariteten för katter ständigt ökar, och hur de industrier som kopplas till husdjurens välbefinnande omsätter miljardbelopp. Så har också människan i tusentals år dyrkat den okuvliga katten. Redan för 3500 år sedan ansågs de heliga i Egypten och gudinnan Bastet gestaltades som en katt. Mystiken och fascinationen för katterna kommer med all säkerhet att fortsätta, det visar inte minst alla de forskningsstudier som de faktiskt är föremål för. Hur tänker din katt? är mycket läsvärd för alla som intresserar sig för djur och deras egenskaper, i synnerhet kattägare såklart. I skrivandets stund sveper en svans förbi mina knän och säger ”är du inte klar med det där snart, jag vill gå ut” och visst, det gör att jag kanske är en smula partisk men jag ger boken högsta betyg: fem morrhår av fem möjliga.

Utgiven av: Bonnier Fakta, 2016, med illustrationer av Anders Rådén.

Finns att köpa hos t ex Bokus och Adlibris

Betyg 5 av 5

 

8 reaktioner till “Hur tänker din katt? av Bo Söderström

  1. Den här verkar väldigt intressant. Jag identifierar mig själv innerst inne som kattmänniska, men det råkar ha blivit mycket hundar på senare år. Fast någon gång vill jag ha en katt. Då kan den här vara bra att ha i biblioteket 😉

  2. Kanske nått för mig som alltid haft katt. Nu för tiden har jag två härliga katter, mor och son.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.