9789137146409_200_hjartats-innersta-rost

Så var den äntligen här, uppföljaren till en av de senaste årens största försäljningssuccéer med 250 000 sålda exemplar av boken Konsten att höra hjärtslag bara i Sverige. Jan-Philipp Sendker har hittat en alldeles egen typ av berättelser fulla av förtröstan och visdom; Hjärtats innersta röst är en vacker bok och en värdig fortsättning på Konten att höra hjärtslag som berört så många människor på djupet.

Tio år har gått och återigen möter vi Julia Win. Hon lever ett hektiskt liv på Manhattan när hon plötsligt en dag börjar höra en röst som ifrågasätter hennes liv och framförallt hennes ensamhet. Julia tror att hon är nära en kollaps, kanske håller hon på att få en utmattningsdepression. Samtidigt är det också någonting som för hennes tankar till Burma och det liv hon kom i kontakt med där. Hon bestämmer sig för att resa tillbaka och besöka sin bror U Ba.

Den burmesiska synen på livet med alla dess gåvor och svårigheter skiljer sig på alla sätt från tillvaron som jurist i New York. Ändå finner Julia mer och mer att det är här hon sätts i sitt rätta samband. Tillsammans med U Ba får hon höra berättelsen om en kvinna som hade allt till en början, men som sedan livet tog ifrån det mesta. Hon tvingades göra det svåraste val en mor överhuvudtaget kan ställas inför, och på något vis känner Julia att det kanske är den här kvinnans röst hon har hört i sitt inre.

Att återvända till Burma i Jan-Philipp Sendkers tappning är att ge sig ut på en färgsprakande och esoterisk resa. Författaren väver in många visdomsord i sin berättelse som känns nära knutna till österländsk religion och kultur. Det är verkligen som att förflyttas till en annan värld, där helt andra värden räknas än i det västerländska samhället. Boken manar till eftertanke, för vad är egentligen ett privilegierat liv värt om det förvandlas till ett tomt skal av prestationskrav och ensamhet.

Det vilar också något sagolikt över författarens språk och berättarstil, men det är långtifrån säkert att sagan får ett lyckligt slut. Däremot får vi följa med på Julias resa mot att hitta sig själv. Jag tycker att Sendker hittar en balans i den här boken, för här finns både de vackra sidorna av Burma, men han glömmer inte heller att det är en diktatur präglad av inre stridigheter. Det känns viktigt att han inte väljer att enbart skildra ett paradis som för den verklige burmesen faktiskt inte existerar.

Det finns dock en risk att en del läsare uppfattar både den här boken och Konsten att höra hjärtslag som alltför drömmande och kanske till och med att visdomsorden för en del kan förvandlas till plattityder. Men så är det också upp till var och en att fundera över vad man tror sig kunna få ut av att läsa den här berättelsen. Älskade man Konsten att höra hjärtslag blir man inte besviken den här gången heller.

Utgiven av: Bokförlaget Forum, 2016. Översättning: Lisbet Holst

Köp boken hos t ex Bokus eller Adlibris

Betyg 4 av 5

9 reaktioner till “Hjärtats innersta röst av Jan-Philipp Sendker

  1. Jag tyckte Konsten att höra hjärtslag var en rätt fin bok, men ändå är jag märkligt ointresserad av uppföljaren. Om författaren kommer med en ny bok, med helt nytt persongalleri och miljö kan jag dock tänka mig att läsa den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.