Det ska ha varit på onsdagen som Judas Iskariot förrådde Jesus. För trettio silverpenningar talade han om var de romerska soldaterna kunde finna honom. När de på torsdagen kom för att arrestera Jesus ska Judas ha gett honom en kyss för att visa på för soldaterna vem i skaran av män som var den rätte.

image

Namnet dymmelonsdag kommer sig av att man bytte ut staven i kyrkklockorna mot en av trä för att ge dem en dovare klang. Trästaven kallades dymmel. Allt detta för att markera att detta är stilla veckan. När sorgen sänker sig över hela kristenheten ska inte klockorna klämta uppsluppet.

Dymmelonsdagen är alltså det stora sveket dag, och nu trappas dramat upp.

2 reaktioner till “Dymmelonsdag – sveket är nära

  1. Åh jag tycker de här inläggen är så intressanta ! Skäms ju nästan hur lite koll jag har. Det hör ju endå mer eller mindre till allmänbildningen vare sig man är religiös eller inte 🙂 Ser fram emot fortsättningen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.