9789100154974_200_utmarker

Arne Dahl, en av Sveriges mest lästa deckarförfattare med serierna om Opcop och A-gruppen i bagaget, är nu aktuell med den första boken i en ny serie om Sam Berger och Molly Blom. Här visar författaren en ny sida och bjuder på rafflande spänning på toppnivå.

Sam Berger har ett besvärligt fall på sitt polisiära bord. Flickor har försvunnit. Förmodligen är de torterade och döda sedan länge. Problemet är att det inte finns några spår, såväl flickorna som, brottsplats och förövare lyser med sin frånvaro. Det finns egentligen ingen annan än Sam Berger som är av åsikten att brott har begåtts.

Men så får han upp ett spår, och det leder till den mystiska Nathalie Fredén, alias Molly Blom. Plötsligt är inte längre Sam den som utreder utan själva måltavlan – och detta i ett fall som officiellt sätt inte finns. Försåtsminering är ordet författaren använder nära han tar oss med till utmarkerna där lagar upphör att gälla och varje vän också kan vara en fiende…

Trots att Arne Dahl är en namnkunnig författare inom den svenska deckargenren har jag inte läst särskilt mycket av honom tidigare. Opcop var inte min kopp te, av någon anledning. Utmarker är något helt annat, och med facit i hand är jag mycket nöjd med att jag valde att läsa boken. Här bjuds verkligen på en raffinerad och genomtänkt deckare i toppklass.

Att beskriva själva handlingen är inte helt lätt, den är fylld av tvära kast och oväntade vändningar som en sammanfattning lätt kan spoliera. Att den är riktigt spännande råder dock ingen tvekan om. Arne Dahl lotsar oss med säker hand igenom alla faror som lurar på de två huvudpersonerna, men han lämnar oss också med ett slut som gör att det akuta behovet efter att läsa en fortsättning är alarmerande.

Arne Dahl har sin egen språkliga och stilistiska ton. Det tar några kapitel innan jag hittar in i boken, men sedan går det som på räls. Det faktum att läsaren redan från första sidan kastas rakt in i handlingen kan också gör att man inledningsvis känner sig en smula desorienterad, men svaren kommer snart och det finns en anledning till att man inte bör känna till allting från första sidan. Resultatet blir en vass och nyskapande deckare. Kanske en av vårens bästa.

Utgiven av: Albert Bonniers förlag, 2016.

Finns att köpa hos t ex Bokus och Adlibris

Betyg 4+ av 5

15 reaktioner till “Utmarker av Arne Dahl

  1. Jag gissar att den här boken kommer att hitta hem till mig på ett eller annat sätt, men jag håller ju precis på att läsa klart serien om Opcop 🙂

  2. Jag lyssnar på den här just nu och jag tycker att den känns mycket lovande. Jag har tyckt mycket om hans andra serier också men här verkar han gå tillbaka till lite mer traditionellt polisarbete och inte specialgrupper.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.