9789175453439_200_clementine-churchill

Alla vet väl vem Winston Churchill var, mannen som ledde Storbritannien igenom andra världskriget med sitt V-tecken och sin cigarr. Men om man frågar en slumpvis utvald grupp människor vem som var hans hustru, skulle nog inte de flesta ha en aning. Inte heller i litteraturen har Clementine Churchill fått något vidare stort utrymme. Det ändrar Sonia Purnell på i sin biografi över kvinnan som verkade i Churchills skugga: hans hustru Clementine.

Clementine var av adlig börd, dock inte lika förnäm som sin make Winston. Uppväxten var dock inte idyllisk, hennes mor var känd för sitt skandalösa leverne och familjen hade ont om pengar. Trots sina anor växte inte Clementine upp i någon lyx. Hon föddes under den viktorianska eran, och trots att hon hade ett skarpt intellekt förväntades det fortfarande av kvinnor att de skulle gifta sig – att göra karriär på egen hand var ytterst få förunnat. Trots det framstår Clementine i den här biografin som en minst lika skarp politisk hjärna som sin make, och det var ofta hon som talade honom till rätta och mildrade herr Winstons ofta svängande humör och alla infall.

Clementine gifte sig med Winston Churchill 1908 och han och hans politiska karriär kom att bli hennes livs projekt. Med tiden kom Winston att bli en mycket prominent person, och det medförde också att Clementine egentligen var den enda som vågade säga till honom på skarpen. Hon var en del av hans valkampanjer, och framförallt hans stora stöd under krigsåren då Europas öde till stor del avgjordes av de beslut han tvingades fatta.

Trots att Clementine i unga år led av dåligt självförtroende och tvivlade på sin egen roll både som hustru, kvinna och mor stärktes hennes självkänsla med tiden för att under världskriget slå ut i full blom. Hon stod stadig som en klippa vid Winstons sida, och hon var på många sätt lika mycket rikets första dam som drottningen. I litteraturen har Winston Churchill oftast ensam fått bära såväl äran som skulden för det han åstadkom som premiärminister, men Clementine var hans främsta rådgivare och i allra högsta grad involverad i hur Storbritannien styrdes. Det är därför inte mer än rätt att hennes insatser uppmärksammas i en biografi över hennes liv.

Paret fick tillsammans fem barn, men föräldraskapet var aldrig Clementines starka sida. Relationen till barnen kom att bli mycket ansträngd i flera fall, och deras öden kom att bli hennes livs stora sorg. För såväl hennes samtid som för eftervärlden framstår Clementine som en ganska stram och allvarlig kvinna, men så var det nog det enda sättet att överleva ett äktenskap med Winston Churchill som ständigt tycks ha orsakat stormar i vattenglas där han drog fram.

Sonia Purnells heltäckande biografi över ”Clemmie” ger oss en ny och nyanserad bild av hur det såg ut i maktens boning under 1900-talets första hälft. Winstons karriär var under många år svajig, och familjen levde med en ständig oro för ekonomin. I vissa lägen var de nära att gå i konkurs. Clementine var den fasta hand som höll ordning på Winston Churchill, och det är intressant att läsa om hur de arbetade som ett team för att gynna hans karriär. Man kan också önska att Clementine hade levt i en tid då hon hade kunnat göra egen politisk karriär. Efter kriget fick hon dock erkännande för sina egna insatser på flera plan.

Purnells bok är intressant och relativt lättläst. Ibland kan jag dock tycka att den blir lite för detaljerad, med exakta redogörelser för resor, fester, möten och klockslag. Som läsare förstår man vem Clementine var utan att alla detaljer staplas på varandra. Detta gäller framförallt bokens första del, i den bit som rör andra världskriget kan jag förstå att exakta tidpunkter har en större relevans. Jag saknar också några mer målande beskrivningar, Purnell jobbar mer med att återge samtidens åsikter och ögonvittnesskildringar än att dra egna slutsatser. Kanske är det ett utslag av att hon i grunden är journalist och vill återge saker och ting så exakt som möjligt.

Boken är mycket läsvärd, jag tycker på sätt och vis att alla som känner till Winston Churchill borde läsa den eftersom den sätter hans politiska roll i ett nytt perspektiv. Hans storhet som statsman ska naturligtvis inte förringas, men efter att ha läst den här boken inser man att det inte var hans egna verk rakt igenom, karaktären och politikern Winston Churchill var ett lagarbete.

Utgiven av: Historiska Media, 2016. Översättning: Claes Göran Green.

Boken kan köpas hos Historiska Media, Bokus eller Adlibris

Betyg 4 av 5

7 reaktioner till “Clementine Churchill: En biografi av Sonia Purnell

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.