pastor-viveka-och-tanterna

Pastor Viveka är frikyrkopastor i Gamla Enskede, en idyllisk del av Stockholm där lugn råder mellan villatomterna. Men Viveka är less på tillvaron, och framförallt på alla krav runtomkring henne. Det är tanterna i församlingen, som krigar om småkakor och frukt. Viveka gillar inte ens kakor. Det är hennes man, som mest funderar över sin avhandling om rysk film. Det är barnen, där Viveka känner att hennes tid inte räcker till och att hon kanske inte är en tillräckligt bra mamma. Kanske är hon inte heller en tillräckligt bra pastor, kanske inte ens en fullgod människa.

Allt detta funderar Viveka över medan hon sitter i solen på sin hemliga lilla kolonilott som inte maken känner till. Hon är så trött på tillvaron att hon ibland vill skrika, men hon är ju en välbalanserad kvinna, en andlig ledare och en förebild – så det går ju inte. Revolten får stanna vid de t-shirtar hon bär under prästskjortan med olika tryck som matchar dagsformen. T ex ”legalisera dödshjälp” att bära vid sammankomster med traktens äldre damer.

Men så inträffar ett mord i den idylliska församlingen. En äldre dam avlider, och det visar sig att hon blivit förgiftad av växten stormhatt. Viveka blir bestört, hon får samvetskval över att hon önskat tanterna all världens väg. Samtidigt blir hon också bekymrad, för det ligger nära till hands att tro att mordet begåtts av någon i församlingen. Och på nästan varje kolonilott eller villaträdgård växer stora bestånd av den förrädiskt vackert blommande stormhatten…

Pastor Viveka och tanterna är en lättsam bok, samtidigt som den är fylld över funderingar över livets stora frågor. Kanske skulle man kunna kalla det en feelgooddeckare. Även om det är svårt att placera den i ett fack är i alla fall ett säkert: det är en riktig liten pärla som passar såväl roman- som deckarläsaren.

När jag först hörde talas om och såg boken blev jag lite orolig att den skulle vara alltför klämkäck och humoristisk. Jag hade inte behövt oroa mig, för så är inte alls fallet. Visst finns det scener när vardagens dråpligheter med barn och djur får mig att le, men på det hela taget tycker jag att det är en väl avvägd berättelse som bygger på mycket allvar och eftertänksamhet. Det finns något finstämt och mycket tänkvärt över Vivekas kval och funderingar, och inte minst en stor igenkänningsfaktor i hennes känsla av otillräcklighet. Det är en av bokens främsta styrkor.

Själva deckargåtan är annorlunda, men kanske inte direkt rafflande för den som är van vid mera hårdkokta saker. Men den är spännande på ett mysigt och avkopplande sätt, och Pastor Viveka utgör en ovanlig detektiv. Något jag dock är minde förtjust i är att jag tycker författaren upprepar sig en del ibland. Över lag är dock boken en positiv överraskning för min del, och jag hoppas att många läsare upptäcker den.

Utgiven av: Albert Bonniers förlag, 2016.

Finns att köpa hos t ex Bokus och Adlibris

Betyg 4 av 5

7 reaktioner till “Pastor Viveka och tanterna av Annette Haaland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.