9789100144999_200_natt-for-gott

Text från Bokus: I en by i Galizien år 1902 dör en liten flicka som spädbarn. Familjen är redan tyngd av tragedi: barnets morfar mördades i en antisemitisk pogrom, och nu får sorgen efter dottern fadern att överge modern, som inte ser någon annan utväg än prostitution.

Men tänk om barnet hade överlevt? Hur hade hennes och föräldrarnas liv sett ut då?

Jenny Erpenbecks Natt för gott är en sinnrikt konstruerad berättelse om de många möjliga vägar som ryms inom ett liv. Erpenbecks huvudperson dör som barn i Galizien, som förälskad tonåring i krigstidens Wien, som förrådd partifunktionär i Moskva under stalinismen, som hyllad författare i Östtyskland och slutligen som nittioåring på ett ålderdomshem i Berlin. Hennes liv är en resa som spänner över ett århundrade, som rör sig genom ett förlorat Europa och som med sina många omtagningar visar på hur samspelet mellan historia, personlighet och slump skapar det vi kallar öde.


 

Natt för gott är en ovanlig roman som utmanar våra tankebanor och vår uppfattning om vad som utspelar sig strax utanför det våra sinnen kan uppfatta. Erpenbeck leker med tanken OM, och visst är det intressant och triggande för fantasin att fundera på alla de omständigheter som utgör ett vägskäl och förändrar våra liv och öden.

Jenny Erpenbeck är en tysk författare, och hon väljer att låta romanen utspela sig i Central- och Östeuropa. Den tar oss med till Galizien strax efter sekelskiftet och visar på att pogromer mot judar tyvärr knappast var en ny företeelse under andra världskriget. Vi får följa med till Wiens gator strax efter att den månghundraåriga Habsburgska kejsarmakten har störtats. Författaren tar oss också med till Moskva under sovjettiden och slutligen på bokens höst till Berlin. På så sätt bildar även boken ett panorama över europeisk 1900-talshistoria.

Trots fina litterära kvalitéer blir mitt personliga betyg på boken lågt. Inte för att jag inte vill rekommendera den till andra, utan helt enkelt för att den inte passar mig. Tonen är experimentell, och Erpenbecks nästintill abstrakta språk gör att jag har svårt att fästa mig vid karaktärerna. Men jag uppskattar miljöerna boken tar oss med till, och hoppas att den finner läsare som bättre förstår dess storhet än vad jag gör.

Utgiven av: Albert Bonniers förlag, 2016.

Finns att köpa hos t ex Adlibris & Bokus.

Betyg 2 av 5

3 reaktioner till “Natt för gott av Jenny Erpenbeck

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.