9789137145976_200_den-stora-verklighetsflykten

Anton är en medelålders trollkarl som sett sina bästa dagar. Desillusionerad över livet i allmänhet och med en nedåtgående bokningskurva finns det inte så mycket att glädjas åt i hans tillvaro. Han är bitter. Han är också riktigt avundsjuk på sina barndomsvänner Sebastian och Charlotta som lyckats mycket bättre på trolleriets bana än han.

När han en sen natt är på väg hem längs riksväg 49 väster om Vättern blir han omdirigerad till att ta småvägarna igenom Tiveden på grund av vägarbete. På grusvägarna i den täta urskogen krockar han med en röd soffa. Kort därefter möter han en liten flicka som ber om hjälp med att plocka midsommarblommor. Vad Anton inte anar är att han har klivit in i en annan värld, för Tivedens trollskogar tillhör inte människorna utan häxor, oknytt och urväsen. Flickan var i själva verket just ett oknytt, och hon dödsmärker Anton då han nonchalerar henne. Nu måste han genomgå tre prövningar för att bli fri.

Anton är skeptisk. Hans inställning är att magi bygger på illusioner – det finns alltid en naturlig förklaring som inte åskådaren ser. Men när han drabbas av olycka efter olycka finns ingen annan utväg än att acceptera att den svarta magin i Tivedens urskog är en högst påtaglig realitet. Men han har ingen aning om att hans uppenbarelse, en ensam, bitter och tragisk man som ingen skulle sakna, det är just den person som skogens väsen har väntat på.

 I forna tider kan man förstå att Tivedens skogar skrämde människor. Skogen är nästintill ogenomtränglig, och även den ljusaste dag vilar skuggorna djupa nere bland träden. Djupa tjärnar och trollska sjöar vilar långt inne i skogen, och här finns märkliga företeelser som är unika, t ex Fagertärns röda näckrosor. Landskapet är som en illustration av John Bauer. Här fanns varg, och framförallt fredlösa rövarband som kunde ta både ditt liv och dina tillhörigheter. Ändå var du som medeltida resenär tvungen att ta dig igenom Tiveden om du färdades mellan centralorterna i Västergötland upp mot Mälardalen eller kanske mot Vadstena.

Alternativet var att resa över Vättern med båt, men också det innebar en risk då det är en djup, kall och nyckfull sjö där det snabbt kan blåsa upp och där många skepp har gått till botten. Inte alls underligt att fruktan för skogens djup gjorde att folk också föreställde sig att alla de övernaturliga väsen man trodde på säkert hade sin boning här. Lars Vasa Johansson, som har lång erfarenhet av att bland annat skriva manus för TV och film har i Den stora verklighetsflykten satt folktron i modernt sammanhang och skrivit en både bitsk och underhållande roman om vad som kan hända när man råkar ut för ett oknytt.

Den stora verklighetsflykten är en bok som är svår att placera i något egentligt fack. Den har lite av allt, samtidigt som den garanterat inte liknar något annat du eller jag har läst. Den överraskar och underhåller. Det är också något som den i mitt tycke vinner poäng på. Vad som helst kan hända, och jag måste fortsätta läsa för att få reda på vad detta något är.

Trollpackor och oknytt är egentligen inget jag tror på, men i Tiveden känns det som de befinner sig i sitt rätta sammanhang. Även huvudkaraktärens skepticism gör att det känns okej att inte vara alltigenom övertygad. Man kan följa med på resan ändå. Kanske bidrar det faktum att jag känner till miljöerna som beskrivs till att jag har svårare att köpa att det skulle vandra häxor och oknytt lösa. Men vem vet vad som gömmer sig i skogens djup.

Lars Vasa Johansson skriver bra, det är lite bitskt och den bittra figuren Anton är tacksam att projicera den tonen på. Ska jag jämföra med en annan svensk författare är nog Fredrik Backman den som ligger närmast till hands, därmed inte sagt att den här boken är något försök att efterlikna honom. Den stora verklighetsflykten är en berättelse med en huvudperson som gärna ironiserar, men det finns också ett allvar. Jag tycker att författaren hittar en bra balans för ibland är boken även riktigt rolig.

Det är svårt att skriva böcker med humoristiska undertoner. Framförallt för att vi alla roas av olika saker. Det kan bli flipp eller flopp. Går det hem hos den breda läsarskaran? Det vet jag inte, jag kan bara redogöra för min egen åsikt här. Men vem visste för några år sedan att han den där mannen Ove skulle bli du med hela svenska folket? Kanske är det Antons tur härnäst. Det enda sättet just du kan få reda på vad du tycker om Den stora verklighetsflykten är att läsa den – med ett öppet sinne.

Utgiven av: Bokförlaget Forum, 2016.

Boken finns hos t ex Bokus och Adlibris

Betyg 3+ av 5

9 reaktioner till “Den stora verklighetsflyken av Lars Vasa Johansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.