9789164204752_200_fartblinda

Carolina Neurath är ekonomijournalist på Svenska Dagbladet och har tidigare skrivit böcker om bland annat HQ-kraschen. Nu har hon släppt sin skönlitterära debut Farblinda, och den utspelar sig i en miljö hon känner som sin egen ficka: finansbranschen. Boken har också delvis inspirerats av verkliga händelser.

Beatrice Farkas arbetar som ekonomijournalist. Hon är nitiskt och pliktmedveten, och har rykte om sig att vara en vass reporter. Hennes senaste projekt är att granska Stockholmsbanken, eftersom hon misstänker att det förekommer oegentligheter i deras tradinghandel. Men Beatrice går över gränsen, hon skriver utan att ha tillräckligt starka källor och blir avstängd från tidningen.

Samtidigt får vi följa med in i en bländande värld full av pengar och makt. Peder av Rooth som är VD för banken lever ett liv i lyx, liksom hans kollegor och den egentlige ledaren, bankens styrelseordförande Otto Rehnskiöld. Det är en sluten tillvaro där status och självfullkomlighet styr, och under den välpolerade fasaden är det en ganska motbjudande värld vi får följa med in i. För att överleva i deras bransch måste man ha ett rovdjurs instinkter, och de yttrar sig inte alltid på ett trevligt sätt.

Trots den ofrivilliga ledigheten från tidningen har inte Beatrice släppt greppet om Stockholmsbanken. När det under hösten står klart att den är på fallrepet får hon vind i seglen och återupprättelse. Tidningens chefredaktör ber henne att komma tillbaka. Men vilka konsekvenser bankens fall kommer att få kan ingen ana. Anställda kommer att offras för att rädda det anseende som finns kvar, och kanske finns det till och med de som är beredda att döda för att rädda sitt eget skinn…

Redan från första sidan märks det att Carolina Neurath är en van och skärpt skribent. Det är inte samma sak att skriva en deckare som ekonomijournalistik, med det kan man dock tro efter att ha läst den här rappa och stilsäkra debuten. Tempot är högt och den som vill ha spännande läsning blir inte lottlös.

Jag imponeras av hur Neurath lyckas ta mig i handen och visa mig in i en värld som för mig är helt främmande. Det är intressant att läsa om hur det skulle kunna gå till i maktens korridorer, men det är också irriterande att läsa om de nonchalanta männen som styr över sparpengar och pensionsavsättningar som om det vore deras egen veckopeng.

Beatrice Farkas är också en riktigt bra karaktär, en sådan man fastnar för från första sidan. Henne kan jag gärna tänka mig att läsa mera om. Farkas framtoning, orädd journalist som brinner för sitt jobb, får mig att stundtals känna att Carolina Neurath går lite i Liza Marklunds fotspår med den här boken. Skillnaden är att finansvärlden utgör själva grunden för berättelsen, och det är också mitt enda problem. Ekonomi är inte riktigt min kopp te, även om den vävs in i en spännande thriller. Det ger ett visst avdrag i mitt personliga betyg. Men jag vill samtidigt ge författaren ett plus för att hon skriver en typ av spänningsroman som sticker ut i mängden och vågar utmana oss deckarläsare med något vi inte är vana vid. Det är alltid positivt. Resultatet blir en riktigt stark debutroman.

Utgiven av: Piratförlaget, 2016.

Köp hos Bokus & Adlibris

Betyg 3+ av 5

9 reaktioner till “Fartblinda av Carolina Neurath

  1. Undrar om min man som jobbar i finansbranschen skulle gilla den här..? Eller om han skulle ta det som en pik..? 😉 Vi har haft många diskussioner här hemma i samband med SCA-skandalen. Jag kan tänka mig att titeln, Fartblinda, gäller många, kanske alla i alla branscher. Man kör på och ifrågasätter inte.

      1. Han vill gärna tro gott om dem som är ovanför i hierarkin, och försöka släta över handlingar som enligt mig är helt uppåt väggarna, så jag tror det får bli en beställning 😉

  2. Kul att vi bloggar om samma bok idag! Jag blev också förvånad över hur lätt det vara att hänga med i boken som utspelar sig i en för mig helt obekant och smått obegriplig värld. Däremot ser jag inte riktigt bokserie-potentialen, men det är för att jag upplevde personporträtten som svaga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.