Där vägarna möts är en roman där vi får följa tre generationer kvinnor under drygt hundra år. Genom deras liv och erfarenheter får vi också följa Finlands historia under 1900-talet.
Berättelsen börjar med Maria. Hon utbildar sig till barnmorska och lever ett självständigt liv i en tid när kvinnan fortfarande ska underordna sig sin make, far och bror. Hon föder ett barn, och skvallret går. Men Maria kämpar på och sätter sig i respekt. Många är de kvinnor och barn hon räddat livet på ute på landsbygden kring Uleåborg när det har varit dags att föda.
Marias dotter Lahja är en kärv kvinna, inte direkt omtyckt av någon. Hennes liv är bättre än många andras, men hon är inte nöjd. Hon gifter sig med Onni, som är en skötsam karl, men han förmår inte älska henne så som hon förtjänar och äktenskapet förgås i bitterhet. Så får vi följa Kaarina, Lahjas svärdotter, in i våra dagar. Det blir också hon som avslöjar familjens stora hemlighet.
Under dessa tre kvinnors liv upplever Finland sin självständighet från Ryssland och två världskrig. Författaren lyckas väva samman historiens gång med sin berättelse på ett naturligt sätt, och det är tankeväckande att läsa om de prövningar det finska folket fått utstå de senaste hundra åren, medan vi i Sverige upplevde kanske det lugnaste seklet i vår historia. De tvingas lämna det hus som Maria byggt upp för sina sparade slantar, och de får utstå mycket skvaller eftersom de inte lever enligt de normer som råder i deras samtid.
Tommi Kinnunens bok är en finstämd berättelse om tre kvinnors liv och kamp för att få vardagen att fungera. Jag tycker att boken blir en positiv bekantskap med finsk litteratur, och den är väl värd att läsa. Men författaren hackar upp berättelsen i väldigt små portioner genom att i varje kapitel göra ett kort nedslag och ge oss en glimt av huvudpersonernas liv. Jag hade velat komma dem och deras inre tankar ännu närmare än vad jag gör. Ändå finner jag boken intressant, och jag kan definitivt tänka mig att läsa mer av Tommi Kinnunen.
Boken är utgiven av Norstedts förlag, 2016, i översättning av Ann-Christine Relander.
Betyg 3+ av 5
skulle absolut kunna tänka mig att läsa denna. gillar ofta romaner av finska författare. kvinnoliv är alltid intressant
Ja, den var helt klart mycket läsvärd 🙂
Ingen bok jag har hört talas om eller nog är så intresserad av men kul att läsa din recension 🙂
Den är jag lite nyfiken på.
Den här vill jag nog läsa och det låter också som något som min mamma skulle tycka var intressant. 😉
Hoppas du gillar den! Har man band till Finland kan jag nästan tro att det förstärker läsupplevelsen ytterligare
Jag har varit i två olika länder på min världsomsegling, du hittar dem här https://frejareddevil.wordpress.com/2016/01/30/var-ar-alla-flickor-nu/ och här https://frejareddevil.wordpress.com/2016/01/31/sparen/ och jag samlar mina inlägg här https://frejareddevil.wordpress.com/varldsomsegling/. Jag vet inte om du vill ha länkarna eller ej…
Tack! Det räcker med länken till där du samlar dina länder. Någon gång framåt vårkanten tänkte jag vi kunde köra en rundfrågning (typ som bokbloggsjerkan) och berätta lite om vilka länder vi läst om hittills. Det får du gärna vara med på om du känner för det då 🙂
Har läst väldigt lite böcker av finska författare och överhuvudtaget böcker som utspelar sig i Finland. Blir definitivt intresserad av att läsa denna 🙂
Vad kul att du också gillade den! Jag störde mig inte alls på den korta, närmast ögonblicksaktiga, kapitlen och tyckte nog ändå att man kom huvudkaraktärerna rätt nära. Särskilt Lahja och Onni.
Ja, det är väl olika hur man uppfattar det. Jag hade gärna velat ha ännu lite mer, men jag tyckte ändå om boken 🙂