9789113064352_200_dar-vagarna-mots

Där vägarna möts är en roman där vi får följa tre generationer kvinnor under drygt hundra år. Genom deras liv och erfarenheter får vi också följa Finlands historia under 1900-talet.

Berättelsen börjar med Maria. Hon utbildar sig till barnmorska och lever ett självständigt liv i en tid när kvinnan fortfarande ska underordna sig sin make, far och bror. Hon föder ett barn, och skvallret går. Men Maria kämpar på och sätter sig i respekt. Många är de kvinnor och barn hon räddat livet på ute på landsbygden kring Uleåborg när det har varit dags att föda.

Marias dotter Lahja är en kärv kvinna, inte direkt omtyckt av någon. Hennes liv är bättre än många andras, men hon är inte nöjd. Hon gifter sig med Onni, som är en skötsam karl, men han förmår inte älska henne så som hon förtjänar och äktenskapet förgås i bitterhet. Så får vi följa Kaarina, Lahjas svärdotter, in i våra dagar. Det blir också hon som avslöjar familjens stora hemlighet.

Under dessa tre kvinnors liv upplever Finland sin självständighet från Ryssland och två världskrig. Författaren lyckas väva samman historiens gång med sin berättelse på ett naturligt sätt, och det är tankeväckande att läsa om de prövningar det finska folket fått utstå de senaste hundra åren, medan vi i Sverige upplevde kanske det lugnaste seklet i vår historia. De tvingas lämna det hus som Maria byggt upp för sina sparade slantar, och de får utstå mycket skvaller eftersom de inte lever enligt de normer som råder i deras samtid.

Tommi Kinnunens bok är en finstämd berättelse om tre kvinnors liv och kamp för att få vardagen att fungera. Jag tycker att boken blir en positiv bekantskap med finsk litteratur, och den är väl värd att läsa. Men författaren hackar upp berättelsen i väldigt små portioner genom att i varje kapitel göra ett kort nedslag och ge oss en glimt av huvudpersonernas liv. Jag hade velat komma dem och deras inre tankar ännu närmare än vad jag gör. Ändå finner jag boken intressant, och jag kan definitivt tänka mig att läsa mer av Tommi Kinnunen.

Boken är utgiven av Norstedts förlag, 2016, i översättning av Ann-Christine Relander. 

Köp hos Bokus eller Adlibris

Betyg 3+ av 5

13 reaktioner till “Där vägarna möts av Tommi Kinnunen

    1. Tack! Det räcker med länken till där du samlar dina länder. Någon gång framåt vårkanten tänkte jag vi kunde köra en rundfrågning (typ som bokbloggsjerkan) och berätta lite om vilka länder vi läst om hittills. Det får du gärna vara med på om du känner för det då 🙂

  1. Har läst väldigt lite böcker av finska författare och överhuvudtaget böcker som utspelar sig i Finland. Blir definitivt intresserad av att läsa denna 🙂

  2. Vad kul att du också gillade den! Jag störde mig inte alls på den korta, närmast ögonblicksaktiga, kapitlen och tyckte nog ändå att man kom huvudkaraktärerna rätt nära. Särskilt Lahja och Onni.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.