Eva Queckfeldt tar oss i två böcker med på en resa genom Romarrikets historia. Från stadens grundande på 700-talet f. Kr. till dess att Konstantin den store flyttade maktcentrumet öster ut till sin nya stad, Konstantinopel, på 300-talet e. Kr. Den första boken behandlar tiden då riket var republik, och den andra tiden från att Augustus blev kejsare och framåt.

De båda banden är ganska tunna, och är menade som översiktsverk. Queckfeldt uppehåller sig alltså inte särskilt länge vid varje skede och person i den romerska historien. Men de viktigaste och mest omvälvande historiska händelserna, så som Puniska krigen, Marius och Sullas tider som diktatorer, Julius Caesars maktövertagande och mordet på honom, Augustus väg till makten och de efterföljande kejsarnas regeringstider behandlas. Något som jag tycker gör Romerska kejsardömet lite extra intressant är att Queckfeldt lägger så pass många sidor som hon ändå gör på de senare kejsarna som ofta går obemärkta förbi i historieskrivningen. Vad jag däremot inte förstår är att för eftervärlden kända figurer som Nero och Caligula går nästintill spårlöst förbi i den här boken. Författaren motiverar det med att de redan är tillräckligt kända, men i ett översiktsverk som kanske snarare tjänar till att introducera läsare för den romerska historien än att ge fördjupande kunskap tycker jag att de borde ha haft en given plats.

Queckfeldt behandlar inte bara de mäktiga männens roller och situation i det forna riket. Hon gör också sitt bästa för att ge oss en inblick i hur den vanlige romaren levde, liksom kvinnor, barn, slavar och soldater. Böckerna Romarriket och Romerska kejsardömet är intressanta och lättillgängliga och passar utmärkt för den som vill skaffa sig eller fräscha upp sina kunskaper om Romarriket. Det är en perfekt inkörsport att läsa dessa böcker om man vill få grundläggande kunskaper om den här tiden i historien, och som bas för att eventuellt läsa mer djupgående verk om de personer och skeenden som formade Rom.

Romerska kejsardömet har jag fått som recensionsexemplar från Historiska Media. Stort tack för det!

Köp böckerna hos Bokus och Adlibris

Betyg 3 av 5

6 reaktioner till “Romarriket & Romerska kejsardömet av Eva Queckfeldt

  1. Aha, då förstår jag att de här inte är för mig. Själv har jag letat efter bokserien ”The roman Mysteries” till våra barn. Böcker där barnen, och man själv, lär sig historia på köpet. De finns på engelska, men borde översättas till svenska och finnas i skolorna. Författare är Caroline Lawrence. Tror vi skall börja med The Thieves of Ostia, eftersom vi besökte Ostia Antica förra året, så barnen kan relatera till platsen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.