9789100152352_200_snovit-ska-do

Snövit ska dö är den första boken som översatts till svenska om den tyska kriminalarduon Kirchhoff och Bodenstein. Handlingen utspelar sig i den lilla byn Altenhain utanför Frankfurt.

Tobias har just avtjänat sitt tio år långa fängelsestraff för morden på de två jämngamla flickorna Laura och Stefanie. När han återvänder till föräldrahemmet i sin barndoms by Altenhain pyr vreden, såren efter det som hände har ännu inte läkt. Men det finns många saker som är underliga med fallet, bland annat att de två flickornas kroppar aldrig återfanns. Det visar sig att byn ruvar på mörka hemligheter, och när sjuttonåriga Amelie försvinner efter att ha kommit en del sanningar på spåren pekar alla spår genast mot Tobias. Men kanske är det just så byns invånare vill att det ska se ut…

Trots att Snövit ska dö är den första boken av Nele Neuhaus som översatts till svenska är det i själva verket den fjärde i serien. Lite knepigt kan tyckas, men jag antar att det är för att den här boken blev en storsäljare och ett definitivt genombrott för författaren. Nu gör det faktiskt ingenting, för det är lätt att komma båda Pia Kirchhoff och Oliver von Bodenstein som är de utredande poliserna inpå livet.

Tyska deckare är ingenting vi är vana vid att se mycket av i Sverige, och därför känns det lite exotiskt på något vis. Jag tycker det är en av bokens styrkor att den utspelar sig på för mig okänd terräng. Det känns nytt och fräscht. Boken har även fler positiva sidor, så som att spänningen är ständigt närvarande och att tempot är högt. Det händer något hela tiden. Slutet däremot tycker jag, utan att därmed avslöja för mycket, är ganska rörigt. Men Neuhaus lyckas trots allt knyta ihop säcken så att alla frågor besvaras.

Det jag tycker är allra bäst med den här boken är Nele Neuhaus sätt att skilda vissa karaktärer. Tobias är byns svarta får efter att ha dömts för mord, och sättet han tas emot på i det lilla samhället känns både realistiskt och trovärdigt. Här spelar det ingen roll att an faktiskt har avtjänat sitt straff, utan hatet och misstänksamheten styr. Det är helt enkelt öga för öga, tand för tand som gäller. Hur det känns att dömas av människorna helt ohörd med de psykologiska verkningar det ger tycker jag Neuhaus fångar väldigt bra, liksom den hätska stämningen. Jag är också väldigt förtjust i Amelie, som är en uppfriskande karaktär på många sätt.

Vill man bli mera berest inom deckargenren kan jag absolut rekommendera en tripp till Tyskland genom Snövit ska dö. Det är en bok som är både lättläst och spännande, och den bjuder på det mesta en bra deckare ska ha. Perfekt läsning för mörka vinterkvällar!

Utgiven av: Albert Bonniers förlag, 2015. Översättning: Christine Bredenkamp.

Köp hos Bokus eller Adlibris

Betyg 4 av 5

18 reaktioner till “Snövit ska dö av Nele Neuhaus

 1. Läste om denna bok här hos dig och när jag hittade den på biblioteket strax efteråt så kunde jag inte motstå den! Och jag får tacka för tipset! En riktigt bra deckare detta!

 2. Jag har snart läst alla delar av Nele Neuhaus kriminalserie om Kirchhoff och von Bodenstein.

  Boken som denna recension handlar om är den fjärde i serien. Jag började med den och har därefter läst böckerna i ordningsföljd från början.

  I mina ögon blir Nele Neuhaus romanfigurer och narrativen intressantare ju längre jag kommit i kriminalserien.

  Narrativt sett verkar Nele Neuhaus trivas med att skriva mer eller mindre politiska thrillers. Hon gör det ofta väldigt bra. Jag tänker på Stieg Larssons skrivande även om Nele Neuhaus är en mognare och mer stilistiskt säker författare.

  Min förhoppning är att fler ska få möjlighet att läsa bokserien på svenska. En del böcker är översätta till engelska för den som känner sig hugad.

  https://www.lovelybooks.de/autor/Nele-Neuhaus/reihe/Kirchhoff-und-Bodenstein-in-Reihenfolge-989075973/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.