vaerldskarta-spanska

Läsutmaningen En världsomsegling på 366 dagar som jag presenterade häromdagen blev inte direkt någon succé. I skrivandets stund är vi bara tre (jag, Bokstunder och Fantastiska berättelser) som nappat på konceptet. Många tyckte det kändes svårt och ville inte tacka ja till ännu en utmaningen som kanske blir tyngande och riskerar att förta läslusten längre fram under året.

Väldigt synd tycker jag, för min tanke var att vi skulle ha roligt, få boktips och vidga våra vyer med sådant som är nytt och spännande – inte att det skulle bli ett påhäng. Så frågan är, vill fler vara med om jag ändrar reglerna och vi gör en gemensam bokbloggsaktivitet istället för en utmaning full av krav?

Såhär tänker jag mig i så fall att det ska gå till:

 • Allt du behöver göra för att delta är att anmäla dig före den 15 januari genom att kommentera det här inlägget eller infosidan (under kartan) i vänstermenyn. Sedan behöver du: Alternativ 1: En sida på din blogg som du kallar En världsomsegling på 366 dagar där du för statistik över de länder du har besökt och de böcker du har läst. Här kan ni se hur min sida ser ut. Alternativ 2: Föra denna statistik på din redan befintliga ”Läst 2016” sida genom att på något sätt markera vilka böcker som räknas till världsomseglingen och vilket land de utspelar sig i. (Markera dem med fetstil, ange landet inom parentes efter boken eller liknande) Man kan även göra en egen avdelning för En världsomsegling på 366 dagar om man har en sida man kallar ”Utmaningar 2016”. Det viktiga är att man någonstans kan se vilka böcker och länder du har läst om!
 • Jag kommer att länka till den sida du antecknar dina länder på i min vänstermeny under rubriken ”Medresenärer” så att vi kan besöka varandra och få tips och inspiration. I slutet av året vill jag också att du skriver ett inlägg och summerar.
 • Meningen är att vi ska upptäcka nya saker och vidga våra vyer, så därför räknar vi INTE med böcker som utspelar sig i Sverige, USA och Storbritannien eftersom det är länder som de flesta redan är välbekanta med. Det är var bokens handling utspelar sig som räknas, om det är författarens hemland eller ej spelar ingen roll i det här sammanhanget. Utspelar sig boken i flera länder kan man räkna båda, men det måste vara en påtaglig del av handlingen som är förlagd till landet, inte bara något kapitel eller några sidor. Eftersom även fiktiva världar kan bidra med läsning långt bortom vår egen vardag är det okej att räkna med sådana (t ex Narnia), men för att det fortfarande ska bli en världsomsegling ser jag helst att även ”riktiga” länder förekommer hos er. Även utdöda riken (t ex Romarriket) och udda platser som rymden och havets botten räknas.
 • Vill man ha en utmaning kan man sätta upp ett mål för hur många länder man vill besöka, men det är inget måste. Det är helt okej att ta det som det kommer får man se vilka platser böckerna tar oss med till!
 • Man väljer själv när man vill titta in och se vad medresenärerna har läst för böcker, men några gånger under året kommer jag att skriva ett inlägg och berätta lite hur det går för mig. Då får man gärna hänga på och berätta i ett eget inlägg och lämna en länk i kommentarerna så vi hittar varandra. Detta är dock inte obligatoriskt, har man inte tid, lust eller är i en lässvacka kan man hoppa över det momentet. Tips på vad man kan berätta om är vilka länder man läst om, om boken/böckerna var bra, om författaren lyckades fånga miljön (kunde man se platser framför sig, känna smaker, dofter?), om man har lärt sig något nytt om ett land eller en kultur, om det var en plats som kändes exotisk eller som liknade vårt samhälle, osv.

 

Är det fler som skulle vilja delta i den här varianten av Världsomseglingen när det inte ingår så många krav? Ni som fortfarande vill ha en utmaning väljer ju själva att sätta ett mål i så fall. Senast 15 januari måste du ha anmält dig. Skriv gärna något på din blogg och tipsa!

88 reaktioner till “En världsomsegling på 366 dagar: Bokbloggsaktivitet istället för utmaning?

 1. Nu blev jag sugen på att delta! ☺ Känns lite skönare att inte behöva se det som en utmaning där man måste klara av att besöka x antal länder. Jag kommer att delta och se hur många länder jag hinner besöka under ett år. Kommer att skriva ett inlägg på bloggen senare idag/kväll

  1. Vad roligt! Ja, utmaning var det inte så många som ville köra, och jag kan förstå det för jag vill själv inte heller ha för många sådana som stressar. Nu hoppas jag att det istället blir inspirerande 🙂

 2. Jag är med på ett hörn – tipsar om aktiviteten idag på bloggen och försöker fundera ut ngt sätt att fixa en tipslista. Återkommer med den.

 3. Detta låter som något som skulle passa mig! Jag skrev lite om detta i mitt inlägg där jag sammanfattade 2015 om att jag ville besöka fler länder än de gamla vanliga så detta skulle kunna passa mig väl! Jag ska fixa sidan och sådant i helgen, eller möjligen imorgon om jag hinner innan jobbet, så lägger jag till länken här sedan!

 4. Jamen visst! Jag hänger på så där lite kravlöst. Fixar sida när tid finns för bloggknåp denna kvarvarande vecka. Kul! 🙂

 5. Det låter spännande med Världsomseglingen, jag har inte tänkt så mycket på det, men visst läser man flest böcker från/om Sverige och USA. En och annan från Frankrike, Storbritannien och Sydafrika. Jag skall börja att tänka på böckers ursprungsland, varifrån de kommer respektive utspelar sig, litet mer det här året, så kanske jag är med nästa år. Alkemisten är ju till exempel från Brasilien, och den är en av de bästa böcker jag läst. Liksom Henning Mankells Comedia Infantil, som utspelar sig i Mocambique. Men… ja, jag skall fundera litet till på om jag ändå skall med i år, jag har ju några dagar på mig till sista anmälningsdag 🙂

  1. Jadå, så länge det är en påtaglig del av boken som utspelar sig i landet, men är det ett kapitel bara kanske det är lite väl lite. Även fiktiva världar räknas efter önskemål om det, men om man själv väljer att ta med sådana är såklart upp till var och en. Jätteroligt att du vill vara med. Jag lägger upp din länk i listan inom kort 🙂

  1. Ja, gör så. Det är upp till var och en att avgöra vad som platsar på listan och inte 🙂 Den bok jag läser just nu, Åren i Paris, är inte heller ett klockrent val för Frankrike, för den utspelar sig på många fler platser än i Paris. Men jag kommer ändå att ta med den.

 6. Nu har jag kollat igenom vad jag har för dammiga böcker i hyllorna och det känns som att det skulle kunna räcka till en världsomsegling. Så jag vill vara med 🙂 Jag ska fixa en sida och återkommer med länk.

 7. MEN ÅH! Jag såg denna utmaning idag, finns det någon möjlighet att man kan få vara med iaf jag är 1 dag sen med anmälningen?! : )

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.