9789187783968_200_alma-whittakers-betydelsefulla-upptackter

Elizabeth Gilbert slog igenom stort med boken Eat, Pray, Love som även blev film med Julia Roberts i huvudrollen. Nu är hon tillbaka med en halsbrytande äventyrsroman som utspelar sig under 1800-talet. I huvudrollen finner vi botanikern Alma Whittaker, ett barn av sin naturhistoriskt intresserade tid men också en normbrytande kvinna.

Alma Whittaker föds år 1800. Hon är barn till immigranterna Henry Whittaker och hans holländska hustru Beatrix som slagit sig ned i Philadelphia. Henry har deltagit i kapten Cooks upptäcktsresor och är självlärd inom botaniken. Han är också en man med affärssinne, och trots sitt enkla och råbarkade ursprung har familjen blivit mycket förmögen. Beatrix är fostrad i en kärv och mycket asketisk holländsk tradition och styr familjen med järnhand.

Alma visar redan tidigt prov på en stor talang för botanik, och hon är mycket läraktig i största allmänhet. Vid späd ålder talar hon redan flera både levande och utdöda språk. Hon är något av ett underbarn. Men hon är också kvinna, och en kvinnlig botaniker kommer aldrig att bli tagen på allvar i samma utsträckning som en man med samma profession.

Vår huvudperson brås också på sin far. Hon är storvuxen, råbarkad och inte grann att se på. Inte blir det bättre av att familjen adopterar den sköra och fagra Prudence. Jämförelserna är oundvikliga, och inte till Almas fördel. Men frågan är om inte Prudence gärna skulle ha bytt sin skönhet mot Almas intelligens.

Så får vi följa Alma Whittaker genom hennes liv som kommer att gå i det rationella tänkandets bana. Hon studerar mossor. Hon funderar. Hon skriver och hon analyserar. Fadern kommer dock att förankra henne vid ett liv hon tar för givet men inte själv har valt. Först efter hans död blir hon riktigt fri. Almas liv kommer också att kännetecknas av längtan efter kärlek, och där kommer hennes utseende att förbli hennes akilleshäl. Hennes värld korsas av en man vid namn Ambrose, men hennes kärlek förblir obesvarad och besvikelsen stor. När Henry Whittaker dött bestämmer sig Alma för att resa till Tahiti och följa i den numera bortgångne Ambroses fotspår. Hennes mål är att försöka förstå hans inre väsen. Det blir också hennes sätt att hitta sig själv.

1800-talet kom att präglas av stora naturvetenskapliga upptäckter. Det var vid århundradets mitt som Charles Darwin lade fram sin utvecklingsteori om hur arterna uppkommit. Kyrkan, som menade att världen skapats av Gud, var inte välvilligt inställda. Grunden till detta nya tänkande och ifrågasättandet av världsordningen lades egentligen under upplysningstiden vid 1700-talets mitt, men blommade ut i full skala genom vurmandet för naturen och upptäckterna av nya arter och kontinenter.

Berättelsen om Alma Whittaker är en mycket omfångsrik och också innehållsrik roman. Den spänner över vida fält, och jag är otroligt imponerad av den research som författaren måste ha gjort inför denna bok. För här sitter verkligen alla detaljer på plats. Såväl tidsandan som historiska fakta och botaniska djupdykningar känns pålästa och välformulerade.

Boken sprudlar också av berättarglädje. Ur den synpunkten är texten en ren njutning att läsa. Språket liksom bubblar fram som vatten ur en fontän. Jag tycker att Elizabeth Gilbert lyckas skapa en fängslande och realistisk karaktär i Alma. För att nå framgång i männens värld under 1800-talet hade man nog behövt vara lite som hon, inte för söt och spröd liksom. Det är också något med den här typen av tegelstensromaner som gör att man kommer karaktärerna väldigt nära. Man får god tid på sig att lära känna dem, och till sist känns de som gamla bekanta. Omfånget är tyvärr något av en nackdel. Även om jag tycker mycket om det jag läser tycker jag ändå att den blir lite långrandig ibland. Det är svårt att undgå i en bok på 600 sidor, och Elizabeth Gilbert fastnar lite i den fälla där berättarglädjen ibland övergår till utläggningar som inte för handlingen framåt. Trots det, Alma Whittakers betydelsefulla upptäckter är en av årets bästa historiska romaner, och ett verkligt mastodontverk som man inte kan annat än beundra och hänföras av. Ett extra plus vill jag också ge till det fantastiska omslaget boken har begåvats med.

Stort tack till Massolit förlag för recensionsexemplaret i form av en e-bok!

Köp hos Bokus och Adlibris

Betyg 4+ av 5

3 reaktioner till “Alma Whittakers betydelsefulla upptäckter av Elizabeth Gilbert

  1. Jag var på vippen att klicka hem den i julklapp till mig själv (och en till svägerskan!) men adlibris kunde inte garantera leverans innan julafton så jag lät bli. Men du kan tro att jag är väldigt nära att göra det nu istället..! 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.