9789146225232_200_passionen

Text från Bokus:

Från Napoleons slagfält till Venedigs kanaler
Passion förenar dem alla i Wintersons nyutgivna klassiker.
Henri tar värvning i Napoleons armé, mannen som ett helt Frankrike älskar, men inser efterhand i egenskap av armékock att generalens hjärta endast bultar snabbare för kyckling. I Venedig, hemligheternas och förklädnadernas stad, föds en båtkarlsdotter för första gången med simfötter, och hennes namn blir Villanelle. I Venedigs kasinon byter hon skepnad, från flicka till pojke till flicka, spelar med sitt hjärta, och förlorar det. När Henris passion för Napoleon efter blodiga, köldbitna fälttåg förvandlas till hat, korsas hans och Villanelles vägar och tillsammans flyr de till Venedigs mörka gränder. I skuggornas stad ska de återfinna Villanelles hjärta… men till vilket pris?

I en vindlande, sagolik roman av den oefterhärmliga Jeanette Winterson framträder passionens olika skepnader och former, lika drömska som de är brutala.


I höst har Wahlström & Widstrand gett ut två av Jeanette Wintersons mest uppskattade böcker i nyutgåva. Det är titlarna Det finns annan frukt än apelsiner och Passionen. Eftersom en Winterson är en ganska nyupptäckt författare för min del, samt att jag är svag för historiska romaner, ville jag gärna läsa Passionen: berättelsen om ett magiskt Venedig och Napoleons fälttåg som kom att omvälva hela Europa.

Wintersons språk och hennes förmåga att med små detaljer fånga stora skeenden passar utmärkt i en historisk roman. Jag kan på många sätt känna att jag kommer Napoleons fälttåg och själva essensen av dem närmare här, i en förhållandevis kort roman, än i alla tegelstenar med facklitteratur jag läst om ämnet. Det vittnar om ett sätt att hantera orden som är både omsorgsfullt och eftertänksamt. Jeanette Winterson är en fantastisk berättare som väger sina ord på guldvåg.

Trots att romanen är tunn kräver den sin lilla tid. Den tarvar koncentration och eftertanke, så trots att man skulle kunna läsa ut den på en eftermiddag väljer jag att dela upp min läsning i korta bitar.

Det jag  tycker allra mest om i den här berättelsen är skildringarna av Venedig. Författaren väver in staden i en dimma av mystik och magi som hänför mig totalt. Det är precis det här jag letar efter i historiska romaner, men sällan finner. Känslan av att vara där och då, känslan av det exotiska, känslan av att upptäcka något främmande, men samtidigt med en bibehållen realism. Allt det innehåller Passionen, och det är mer än nog som skäl till att läsa den omgående!

Tack till Wahlström & Widstrand för recensionsexemplaret i form av en e-bok!

Köp hos Bokus eller Adlibris

Betyg 4+ av 5

6 reaktioner till “Passionen av Jeanette Winterson

  1. Jag ÄLSKAR hennes The Daylight Gate men Det finns annan frukt… orkade jag bara halvvägs igenom och blev jättebesviken. Den här låter ju lite mer lovande, jag lägger till på läslistan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.